Hlavní obsah

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly už 75 obětí, více než 100 lidí se pohřešuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Jih Brazílie čelí záplavám (ilustrační fotografie).

Úřady ve státě Rio Grande do Sul mluví o rekordních záplavách. Více než 80 tisíc obyvatel muselo opustit svá bydliště.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvůli povodním v brazilském státě Rio Grande do Sul zahynulo již 75 lidí a 101 osob se stále pohřešuje, popisuje The Guardian.

Státní úřad civilní obrany navíc uvedl, že více než 80 tisíc lidí muselo opustit své domovy poté, co se stát na jihu Brazílie potýká s rekordními záplavami. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva přijel v neděli do Rio Grande do Sul spolu s většinou členů svého kabinetu, aby s místními úřady projednal záchranné a rekonstrukční práce.

Záchranáři nadále závodí s časem, aby zachránili lidi před zuřícími záplavami a sesuvy bahna. Pomocí vozidel s pohonem všech kol a občas i vodních skútrů se záchranáři brodili vodou a hledali ty, které stoupající hladina uvěznila.

Na videu, které brazilská vláda zveřejnila na sociální síti X, je vidět, jak vrtulník vysazuje vojáka na střechu domu a ten pak proráží do střechy díru a zachraňuje dítě zabalené v dece.

„Letouny ozbrojených sil nadále aktivně vyhledávají a zachraňují osoby, které uvázly na mělčině, jsou zraněné nebo pohřešované. Navzdory nepříznivým povětrnostním podmínkám probíhají záchranné práce ve dne i v noci,“ stojí v příspěvku.

Doporučované