Hlavní obsah

Rusko chystá odvody na okupovaném území Záporoží, píší Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Ukrajinským občanům na okupovaných územích budou zřejmě hrozit odvody do ruské armády (ilustrační foto).

Moskva se snaží kontrolovat a rusifikovat ukrajinské občany na Ruskem okupovaných územích, upozorňuje britské ministerstvo obrany.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kreml chce na okupovaných územích Ukrajiny posílit svůj vliv. Na okupovaných územích Záporožské oblasti připravují Rusové první odvody branců.

Informují o tom ukrajinská média s odkazem na britské ministerstvo obrany. To na sociální síti X sdílelo informaci, že Ruskem dosazený gubernátor okupované Záporožské oblasti Jevgenij Balickij podepsal dekret o přípravě nezbytné infrastruktury k odvodům v okupovaných oblastech.

Znamenalo by to, že Rusové se snaží využít Ukrajince k doplnění vlastních armádních řad.

„Tento dekret je také součástí širší kampaně ruských úřadů na dočasně okupovaných územích, jejímž cílem je přinutit obyvatelstvo k přijetí ruské vlády,“ uvedla britská zpravodajská služba.

Podle Britů se Rusové tímto krokem snaží i kontrolovat obyvatele na okupovaných územích a zjistit, zda hlasovali v ruských prezidentských volbách.

Záporožská oblast nicméně už dávno nečítá tolik obyvatel, jako tam žilo před válkou. Například v Melitopolu – největším okupovaném městě Záporoží – se počet obyvatel pohybuje pouze kolem 40 procent předválečného stavu. Polovinu z tamních lidí navíc tvoří etničtí Rusové, kterým je ve městě nabízena práce.

„Kreml pokračuje v neúprosné rusifikační politice na dočasně okupovaných územích Ukrajiny,“ uvádí se v závěru příspěvku britského ministerstva obrany.

Doporučované