Hlavní obsah

Musk „rozsekal“ tým na Superchargery. Rozvoj dobíjecí sítě je v nejistotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk se rozhodl šetřit a rozpustit tým kolem nabíjecích stanic Supercharger.

Elon Musk se postaral o další pozdvižení. Ohlásil, že propouští tým kolem nabíjecích stanic Supercharger, jejichž rozšíření podporovala americká vláda. Elektromobilní průmysl je nyní v nejistotě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf Tesly Elon Musk rozjel v tomto týdnu další šokovou terapii, když oznámil, že rozpustí celý tým skupiny Supercharger včetně ředitelky Tinucciové. Jak také napsal magazín Road and Track, jde celkem asi o 500 lidí.

Krok vyvolaný podle serveru CNN snahou Muska šetřit znejistil americký průmysl, který má za úkol vybudovat novou americkou síť nabíječek pro elektromobily. Rychlá a spolehlivá nabíjecí síť je totiž základní složkou toho, aby řidiči přecházeli z vozidel poháněných plynem na elektřinu.

Plán rychlého přechodu na elektřinu podpořil i americký prezident Joe Biden, který si stanovil cíl nainstalovat do konce desetiletí po USA půl milionu stanic a na rozvoj sítě vyčlenil v systému nepřímých dotací částku 7,5 miliardy dolarů (175 miliard korun). Muskovo rozhodnutí tak americkému prezidentovi zkomplikuje probíhající předvolební kampaň a nahraje Donaldu Trumpovi, který je velkým odpůrcem elektromobility.

Tesla totiž získala z federálních kontraktů na nabíjecí stanice podle CNN více peněz než jakákoliv jiná společnost (asi 14 % celkového ohodnocení) a nyní není jasné, zda bude schopna dokončit smluvenou práci, nebo zda smlouvy nakonec získají jiné společnosti.

Muskovo rozhodnutí je pro veřejnost i odborníky nepochopitelné.

Tesla totiž až donedávna hrála v rozvoji nabíjecích stanic ústřední roli. Mnoho odborníků na elektromobily i řidičů je přesvědčeno, že nabíječky Tesly jsou dobře rozmístěné, rychlé a spolehlivé, a to natolik, že ostatní automobilové společnosti přizpůsobují své nabíjecí zástrčky tak, aby vyhovovaly právě systému Tesly. Většina automobilek působících v Severní Americe přechází zároveň na nabíjecí standard NACS vyvinutý a rozvíjený právě Teslou.

Tím, že Musk vyhodil celý tým, znejistil podle serveru fDrive celou elektromobilní komunitu, která nyní neví, jak to s rozvojem sítě, na kterou se spoléhala, bude dál. Musk tak po kritice svého kroku na platformě X (dříve Twitter) uvedl, že Tesla bude dále pokračovat v budování Superchargerů, ale jen pomaleji.

Mluvčí Společného úřadu pro energetiku a dopravu, který provozuje program National Electric Vehicle Infrastructure (NEVI), pro CNN uvedl, že Teslu si jako poskytovatele nabíjecích projektů vybralo 10 amerických států. V současnosti sice není jasné, zda je právě Tesla dotáhne do konce, protože provozovateli těchto programů jsou konkrétní státy, ale nemělo by to mít fatální dopad.

„Vzhledem k tomu, že NEVI poskytuje granty státům, které provádějí výběrová řízení na dodavatele jednotlivých programů, neočekáváme, že rozhodnutí jedné konkrétní společnosti ovlivní rozvoj dalších projektů,“ uvedl mluvčí.

Foto: www.tesla.com

Nabíjecí stanice Tesly měly být nejrozšířenější nabíjecí sítí. Musk však překvapivě rozprášila tým, který na projektu úspěšně pracoval.

Další lidé z oboru uvedli, že případná ztráta Tesly by nebyla pro rozvoj elektromobility velkou ranou. „Existuje mnoho, mnoho nabíjecích společností,“ řekl CNN zdroj z odvětví elektrických vozidel. „Není to tak, že by ty peníze šly do Tesly nebo nikam. Změní se nyní jen to, kdo tyto odměny dostane,“ dodal.

Víru v to, že i přes rozprášení týmu Tesly dokážou konkurenční firmy pokračovat v rozvoji elektromobility, posiluje fakt, že na trhu volných pracovních sil se nyní ocitly desítky špičkových odborníků, po kterých konkurence velmi ráda sáhne.

„Nakonec to bude pravděpodobně pro celý trh plus, protože není ve veřejném zájmu, aby jedna společnost byla tak dominantní,“ řekl CNN Daniel Sperling, zakládající ředitel Institutu dopravních studií na University of California Davis. „Dobrou zprávou je, že to bude motivovat všechny tyto společnosti zabývající se nabíjením a také výrobce automobilů, aby zdvojnásobili své investice do vytvoření spolehlivého rozšířeného systému nabíjení.“

A právě skutečnost, že na poli nabíjení elektromobilů je mnohem více hráčů, mohla být jednou z věcí, které způsobily, že se Musk z této oblasti výrazně stáhl, řekl americkému serveru analytik odvětví elektromobilů Loren McDonald. „Tesla může trochu zpomalit, být mnohem strategičtější a konečně přenést část investic a odpovědnosti na bedra ostatních,“ dodal McDonald.

Doporučované