Hlavní obsah

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Čínský prezident Si Ťin-pching během návštěvy Francie v roce 2018.

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl poprvé od pandemie koronaviru do Evropy. Momentálně je v Paříži, kam přijel na dvoudenní státní návštěvu. Si následně navštíví i Maďarsko a Srbsko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu Francie, informovala agentura AFP s odkazem na čínská státní média.

Proti návštěvě chystají ve francouzské metropoli demonstrace Ujguři a Tibeťané. Návštěva čínského vůdce má být oslavou 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických styků.

Vztahy mezi Čínou a Francií jsou vzorem mírového soužití a spolupráce mezi zeměmi s odlišnými systémy, prohlásil podle čínských médií Si po příletu. „Jejich rozvoj také vnáší stabilitu a pozitivní energii do neklidného světa,“ dodal čínský představitel.

Během cesty se Si setká s prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten bude podle agentury Reuters naléhat, aby jeho čínský protějšek využil svého vlivu na Rusko v zájmu ukončení války na Ukrajině. Francie se dlouhodobě snaží přimět Čínu k tlaku na Moskvu, aby zastavila agresi na Ukrajině.

Očekává se, že státníci spolu budou hovořit také o obchodu. Si má na programu i jednání se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Při své první cestě do Evropy od pandemie koronaviru navštíví Si Ťin-pching také Srbsko a Maďarsko.

Doporučované