Hlavní obsah

Hrozí silné bouřky, už od odpoledne, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na většině území České republiky hrozí odpoledne a večer silné bouřky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je mohou doprovázet přívalové srážky, krupobití a silný nárazový vítr.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané srážky za pondělí a noc na úterý

Článek

„Odpoledne se začnou vytvářet bouřky nejprve v jihozápadních Čechách, později i v oblasti Českomoravské vrchoviny. Na východ Moravy a Slezska dorazí až k večeru,“ konstatovali meteorologové. Nejsilnější by měly být právě na Českomoravské vrchovině. Další bouřky mohou dorazit později odpoledne a večer z Bavorska.

Kroupy, vichr a lijáky. V Německu už silné bouřky udeřily

Zahraniční

Během bouřek může během krátké doby napršet kolem 30 milimetrů srážek. Mohou se objevit i menší kroupy do průměru kolem dvou centimetrů. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

„V celkovém úhrnu do zítřejšího rána není vyloučeno v kombinaci s nočním deštěm ojediněle i přes 50 milimetrů srážek,“ upozornil ČHMÚ s tím, že lze očekávat i výraznější kolísání hladin menších toků, a to zejména u těch, které odvodňují Českomoravskou vrchovinu, Beskydy a Jeseníky.

Výstraha platí od 14 hodin až do půlnoci. Vztahuje se na části Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje a rovněž pro Vysočinu, Pardubický, Jihočeský, Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský a Zlínský kraj.

„Během noci na úterý přejdou srážky do trvalého, místy i vydatnějšího deště. Ten začne slábnout v úterý v ranních nebo dopoledních hodinách,“ uvedli meteorologové.

Bouřky, mrazíky i přes 20 stupňů. Týden nabídne pestrou škálu počasí

Počasí

Výběr článků

Načítám