Hlavní obsah

Ministerstvo potvrdilo další personální změnu na ambasádě v Moskvě, skončil i chargé d’affaires

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před odvoláním velvyslance Vítězslava Pivoňky, který na ambasádě v Moskvě skončí v závěru května, skončil i  chargé d’affaires Jiří Čistecký. Vedoucím diplomatické mise v Moskvě je tak nyní Jan Ondřejka, který působil jako druhý tajemník. O změně informoval mluvčí resortu Daniel Drake.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

České velvyslanectví v Moskvě

Článek

Pivoňka sice zůstával oficiálně velvyslancem, nicméně delší dobu už pobýval v České republice a v Moskvě působil právě Čistecký jakožto jeho zástupce. Na začátku března se mimo jiné zúčastnil pohřbu ruského opozičníka Alexeje Navalného.

O tom, zda při aktuální ruské vojenské agresi na Ukrajině vůbec mít velvyslance v Moskvě, debatují čeští ústavní činitelé již delší dobu. Prezident Petr Pavel koncem března uvedl, že jde o záležitost mezi ministerstvem zahraničí, vládou a Hradem. „Dlouhodobě vnímám důležitost toho mít i v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Otázkou je, zda zrovna v tuto dobu je pro to vhodná situace,“ řekl tehdy prezident.

V prosinci po jednání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice Pavel řekl, že jako první se podle něj nejspíš bude řešit post zástupce velvyslance.

Inaugurace Putina bude bez českého diplomata. Velvyslanec byl odvolán

Domácí

Podle dřívějších spekulací médií by mohl do Moskvy nastoupit diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval, což Lipavský podle diplomatických zvyklostí v neděli komentovat nechtěl stejně jako termín, kdy by mohlo Česko mít v Rusku opět zastoupení na nejvyšší diplomatické úrovni.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR se dál snížil i po ruské invazi na Ukrajinu před dvěma lety. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

Rusko plánuje útoky po celé Evropě, varují rozvědky

Evropa
Související témata:
Vítězslav Pivoňka

Výběr článků

Načítám