Hlavní obsah

Farář z Česka se snažil pronést do Vatikánu zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Farář se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Duchovní nicméně později Novinkám řekl, že věc je už uzavřená. Dodal, že zbraň měl další muž k ochraně nevidomé dívky.

Foto: Profimedia.cz

Duchovní Milan Palkovič na archivním snímku

Článek

Italský web deníku La Repubblica nejprve napsal, že zadržen byl dvaapadesátiletý farář jménem Milan Palkovič. Duchovní, který působí ve farnosti ve Velkých Losinách, poté Novinkám okolnosti incidentu popsal.

Řekl, že výprava z Česka jela do Vatikánu na pouť. Součástí skupiny byla i nevidomá dívka, s níž cestoval muž, který měl plynovou pistoli, což dotyčný vysvětloval tím, že dívka byla už dříve napadena. „Říkal, že ji má v Česku registrovanou a že si zjišťoval, že ji může v EU normálně nosit, ale že do Vatikánu to asi neprojde. Poprosil mne, jestli bych ji vzal k sobě, že to bude lepší, když tak ji najdou u mě,“ popsal Palkovič.

„Vyhodnotil jsem to tak, že je to jen plynová pistole, která má člověka jenom zastrašit. Italská policie to vyhodnotila tak, že v Itálii to možné není,“ vysvětlil důvod krátkého zadržení duchovní. „Věc už uzavřeli a propustili nás,“ dodal pak s úlevou farář, který je stále v Itálii.

Policie faráře zadržela v neděli během kontrol, které provádí při vstupu do Vatikánu. Farář doprovázel skupinu poutníků z Česka a taška, ve které policisté nalezli vzduchovou pistoli a další podezřelé předměty. Při výslechu duchovní uvedl, že předměty měly sloužit pro osobní obranu, podotkla italská média.

Foto: Reuters

Vatikán. Ilustrační foto

Podle deníku Corriere della Sera však policie nepovažovala toto odůvodnění za věrohodné. Vyšetřovatelé měli za to, že věřící zřejmě tašku svěřil duchovnímu, protože si myslel, že ten vzhledem ke svému církevnímu postavení nebude podroben důkladné bezpečnostní kontrole. List dodal, že oba muži jsou stíháni na svobodě, podle faráře však úřady už věc uzavřely.

Farář z Frýdlantu nad Ostravicí šokoval věřící uprostřed mše. Porušil jsem celibát, přiznal se

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám