Izrael si dvěma minutami ticha připomněl památku obětí holokaustu

foto Den vzpomínky na oběti holokaustu Jom ha-šoa na pietním místě festivalu Nova, kde teroristé z Hamásu povraždili 7. října 2023 desítky lidí. V celém Izraeli se na dvě minuty zastaví doprava a lidé si za houkání sirén připomínají oběti nacistické genociddy Židů. 6. května 2024.

Tel Aviv - Izrael dnes dopoledne na dvě minuty utichl, lidé se zastavili ve vzpomínce na šest milionů obětí holokaustu. V 10:00 místního času (09:00 SELČ) se rozezněly sirény a bezprostředně poté začal oficiální ceremoniál v jeruzalémském památníku obětí holokaustu Jad Vašem, informují izraelská média.

Fotogalerie

Sirény zastavily na chvíli pohyb na ulicích i na silnicích, chodci zůstali stát, autobusy zastavily a řidiči vystoupili ze svých aut. Od 11:00 do 12:45 místního času (10:00 až 11:45 SELČ) se četla jména obětí holokaustu v památníku Jad Vašem a v parlamentu. Po celý den se také konají obřady u památníků po celé zemi a ve školách.

Den památky obětí holokaustu a hrdinství připadá v židovském kalendáři na 27. den měsíce nisanu. Odkazuje na dubnové povstání vězňů varšavského ghetta v roce 1943 a jejich hrdinství. Připomíná šest milionů obětí holokaustu. V roce 1951 byl tento den v Izraeli ustanoven jako den vzpomínky na hrdiny povstání i všechny oběti nacistického "konečného řešení židovské otázky".

Připomínky památného dne se konaly už v neděli večer, při svém projevu v památníku Jad Vašem premiér Benjamin Netanjahu uvedl k nynějším bojům mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy, že "i kdybychom měli zůstat sami, budeme pokračovat v boji proti lidskému zlu“.

Netanjahu ve svém projevu spojil holokaust s teroristickým útokem z loňského 7. října, kdy ozbrojenci z hnutí Hamás podle izraelských úřadů zabili na 1200 lidí a dalších 250 vzali jako rukojmí, načež Izrael zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy. „Dovolte mi, abych upřesnil, že teroristický útok ze 7. října není pokračováním holokaustu. Ale ne proto, že by jeho záměr byl jiný; je stejný. Hamás sleduje stejné cíle jako nacisté," řekl Netanjahu.

Ve 31 českých a moravských městech dnes odpoledne rovněž zazní jména obětí holokaustu, veřejné čtení jmen začne ve 14:00. Akci od roku 2006 organizuje Institut Terezínské iniciativy (ITI).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď