Hlavní obsah

Soudce pohrozil Trumpovi vězením za pohrdání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem dnes rozhodl, že americký exprezident podesáté porušil soudní příkaz, který mu zakazuje napadat svědky a další osoby napojené na trestní řízení. Za nový případ pohrdání soudem obžalovanému uložil další pokutu ve výši 1000 dolarů (23 000 Kč) a varoval jej, že v případě dalších nepovolených prohlášení bude muset zvažovat jeho uvěznění.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Ilustrace Donalda Trumpa u pondělního soudního přelíčení

Článek

„To poslední, co chci udělat, je poslat vás do vězení,“ řekl newyorský soudce Juan Merchan podle listu The New York Times (NYT). Uvedl ovšem, že tisícidolarové pokuty, což je maximální výše, nemají kýžený efekt, a že Trumpova vyjádření jsou přímým útokem na právní řád. „Nemohu dopustit, aby to pokračovalo,“ řekl Merchan.

Varování přišlo na začátku třetího týdne svědeckých výpovědí u soudu na Manhattanu. Exprezident čelí obviněním, že po zvolení v roce 2016 zfalšoval tři desítky finančních záznamů ve snaze zakrýt platbu za mlčení pornoherečce Stephanii Cliffordové, známé pod pseudonymem Stormy Daniels. Té těsně před volbami Trumpův tehdejší právník Michael Cohen vyplatil 130 000 dolarů, aby nešla na veřejnost s tvrzením, že měla o deset let dříve s Trumpem románek.

Trump vinu odmítá a vykresluje se jako oběť politicky motivovaného stíhání, zatímco se snaží po čtyřech letech vrátit do Bílého domu. Podobně jako u dalších kauz, kterým čelí, slovně napadá prokurátory, soudce Merchana i očekávané svědky. Soudce již před začátkem hlavní části procesu vydal příkaz, který veřejná vyjádření o svědcích, porotcích a některých dalších osobách zakazuje.

Bidenova administrativa je gestapácká, řekl Trump

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám