Hlavní obsah

Srážky rozdělily republiku, někde 50 milimetrů, jinde téměř nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpovědi meteorologů se naplnily a v pondělí během bouřek i následného deště zejména na jihozápadě Čech, ale též na Českomoravské vrchovině napršelo kolem 50 milimetrů. Jinde, především na severu Čech, pršelo jen velmi málo. Na většině území, opět s výjimkou oblastí na severu Čech, by mělo pršet celé úterý.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážkové úhrny za 24 hodin do úterních 5:00

Článek

Z dat radarů a srážkoměrů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) plyne, že nejvydatnější srážky byly zaznamenány na Šumavě a na pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje. Lokálně v souvislosti s bouřkami i jinde. Naopak na Liberecku či Královéhradecku spadl maximálně jeden či dva milimetry.

Nejvyšší srážkový úhrn byl v pondělí zaznamenán na stanici Kocelovice v Jihočeském kraji, kde během 24 hodin spadlo přes 60 milimetrů srážek. V nedalekých Chanovicích, které se nacházejí v Plzeňském kraji, překročil srážkový úhrn 58 milimetrů. Přes 50 milimetrů napršelo i ve Strážném na Šumavě.

Na horním toku Otavy zaznamenaly hydrologové v souvislosti se srážkami rychlé vzestupy hladin, k dosažení stupňů povodňové aktivity nicméně nedošlo. V pondělí tak intenzivní srážky během bouřek způsobovaly problémy hlavně v dopravě, mimo jiné při zaplavení části dálnice D1.

Voda zaplavila část dálnice D1

Domácí

Pršet bude dál, srážky by v úterý již neměly být tak intenzivní, ale mohou mít trvalejší charakter.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané srážky v úterý

Během pondělí se nedočkaly, ani v úterý se výraznějších srážek nedočkají oblasti Libereckého a Královéhradeckého kraje, které se potýkají se suchem.

S deštěm či přeháňkami se setkáme, opět zejména v jižní polovině území, i ve středu.

Bouřky, mrazíky i přes 20 stupňů. Týden nabídne pestrou škálu počasí

Počasí

Výběr článků

Načítám