Hlavní obsah

V hlavní roli ženská ňadra. Výstava v Benátkách je prezentuje napříč uměleckými formami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí 60. bienále v italských Benátkách, tradiční mezioborové přehlídky výtvarného umění konané v paláci Palazzo Franchetti, je letos rovněž výstava uměleckých děl ztvárňujících ženská ňadra. Expozice si klade za cíl odvrátit pozornost od obvyklého mužského pohledu na prsa.

Výstava věnovaná prsům v italských BenátkáchVideo: Reuters

 
Článek

„Prsa jsou takovým rozjasňujícím bodem v kultuře a tato výstava na ně pohlíží jako na symbol. Dotýkají se mnoha témat, jako je mateřství, sexualita či nemoci,“ uvedla pro agenturu Reuters asistentka kurátorky Kathryn Pearceová.

Díla, která jsou vystavena v celkem pěti místnostech, mají ukazovat, jak byla prsa chápána a reprezentována v umění napříč kulturami a tradicemi.

Expozice obsahuje umělecké práce od více než třiceti začínajících a zavedených umělců z celého světa, a to od maleb přes sochy, fotografie až po fiber art či video art. „Je toho hodně k vidění. Výstava také kombinuje řadu období, naše nejstarší dílo pochází z počátků 16. století, máme ale i současná díla,“ láká Pearceová.

Foto: Reuters

Výstava na prsa nahlíží jako na symbol

Foto: Reuters

Expozice probíhá v italských Benátkách

„Ňadra často malovali a zvěčňovali muži. My ukazujeme odlišný pohled na prsa, ukazujeme, že jsou více než jen předmětem zvědavých pohledů. Jsou něčím mnohem hlubším a významnějším,“ sdělila asistentka kurátorky.

Výstava s názvem Breasts, jejímž posláním je rovněž propagace povědomí o rakovině prsu u širší veřejnosti, započala v benátském paláci Palazzo Franchetti 19. dubna a potrvá až do 24. listopadu.

Muzeum penisů skýtá neotřelou podívanou

Cestování

Výběr článků

Načítám