Hlavní obsah

Cyklisté vyrazili do práce na kole. V dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květnová akce Do práce na kole se týká už 54 českých měst. V Praze v deštivém úterním ránu, v němž z Líbeznic na kole přijel i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), mohli cyklisté posnídat na nábřeží. Podepisovali také petici za úpravy magistrály.

Foto: Petr Janiš, Právo

Cyklistka na pražském Dvořákově nábřeží

Článek

Pražská Technická správa komunikací podle Michala Kaliny z iniciativy AutoMat nechává projektovat úpravy Sokolské a Legerovy ulice, tedy magistrály mezi Národním muzeem a Nuselským mostem. Jde o doplnění přechodů, odstranění podchodů, osazení zelení a o vytvoření chráněného prostoru pro cyklisty.

Petice a také výzva je určena vedení Prahy. „Chtěli jsme dát vědět, že jsou tu lidi, kterým záleží na kvalitním a pořádném řešení, ne aby vše skončilo pouze kosmetickými úpravami,“ řekl Kalina.

Petici na místě podepsal třeba radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (nez.) nebo předsedkyně městské cyklokomise Bára Soukup (Piráti). „Vždy s chutí podepisuju to, co znamená zklidnění dopravy,“ uvedl Ryvola.

V Praze přibude další trolejbusová linka

Domácí

Soukup nečeká do dvou tří let realizaci. „Ale budeme mít projekt pro další volební období. Snad se na tom zapracuje a za pět šest let to tam bude vypadat úplně jinak,“ řekla Soukup.

Foto: Petr Janiš, Právo

Petici podepsal také radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (vpravo)

Podle dopravního experta AutoMatu Vratislava Fillera by měl doznat změn prostor pro auta, která mají v Legerově ulici místy až čtyři pruhy. Jejich počet by před křižovatkami měl klesnout na tři. „Chtěli bychom chráněné řešení pro cyklisty. Buďto za obrubou, nebo za parkováním, rozhodně oddělené od aut i od chodců,“ uvedl Filler.

Vedení města, především primátor Bohuslav Svoboda (ODS), uvádí, že před úpravami v centru Prahy je třeba dobudovat okruhy. Takový argument má podle AutoMatu malou platnost, což plyne z dat o dopravě. Většina z ní se pohybuje v širším centru, mezi Prahou 4 a 7. „Na magistrále je pod 10 tisíc aut, která tranzitují, projíždějí přes město. Se snížením kapacity se to částečně rozpustí, částečně zmizí, částečně posune dál,“ uvedl Filler.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na kole v úterý přijel také ministr dopravy Martin Kupka.

O úpravy pro cyklisty se zajímá podle mluvčího Františka Jemelky i ministr Kupka. V úterý vyrazil z Líbeznice na kole do práce po 7. hodině, po cestě podél Vltavy byl za hodinu na ministerstvu. Do práce na kole s ním dojíždí asi 30 úředníků. Cyklistika je podle Jemelky důležitá součást mixu dopravy. „Jak jinak poznat lépe potřeby cyklodopravy, než když osobně na kole vidíme v reálu, co je třeba zlepšit, co by stálo za úpravu,“ doplnil Jemelka.

Do výzvy Do práce na kole se letos přihlásilo asi 25 tisíc lidí, podle Anny Kociánové z AutoMatu se lze stále hlásit. „Největší bariéra, která vyplývá z průzkumů, je strach z provozu. A to souvisí s infrastrukturou,“ dodala Kociánová.

Podmínky se podle Jemelky podařilo dříve zlepšit přímo na ministerstvu dopravy, k dispozici tam je cyklistům kolárna i sprcha. Ne všude se nohou chlubit takovými vymoženostmi. Zlepšilo se také vybavení pro cyklisty, nejen kola, i oblečení, v úterý se hodily třeba nepromokavé ponožky.

Na Táborsku srazil 19letý řidič autem cyklistu. Ten na místě zemřel

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám