Hlavní obsah

Muž chytil chráněnou vydru a choval ji jako mazlíčka. Hrozí mu tři roky za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českobudějovičtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality obvinili 64letého muže, který si ve volné přírodě chytil chráněnou vydru říční. Tu si převezl na svou chatu. Za přečin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami mu hrozí až tři roky vězení.

Foto: archiv Ekocentrum Vydra

Vydra říční

Článek

„Podle zjištěných skutečností muž chráněného vodního savce chytil ve volné přírodě loni na podzim. Vydru říční poté přechovával u své rekreační chaty v oploceném pozemku. Policisté navíc při domovní prohlídce nalezli jednu vypracovanou kůži vydry. Muž byl obviněn a je stíhán na svobodě,“ řekl Milan Bajcura, mluvčí jihočeské policie.

Vydra říční je v České republice zvláště chráněna jako silně ohrožený druh a je zakázán i její chov v zajetí a prodej. Pytláci ale vydry loví právě pro jejich kůži, kterou pak prodávají za velké peníze i do zahraničí.

Vydru s největší pravděpodobností muž chytil jako mládě. „Dospělou vydru není možné chytit, protože vás pokouše. Je to divoké zvíře,“ řekla Klára Černá z třeboňského ekocentra Vydra. Zvíře chované v zajetí se už ale do přírody nikdy nevrátí.

„Pokud je vydra zvyklá na lidský kontakt, ztratila plachost a do volné přírody už se nepodívá. Lovení vyder i všech volně žijících živočichů je naprosto nežádoucí, tato zvířata nepatří lidem do rukou,“ zdůraznila Černá.

Zabavená vydra tako skončí buď v nějaké zoo či záchranné stanici.

Vzácné vydry obrovské odchovaly mladé, ve Zlíně se jim mimořádně daří

Koktejl

Výběr článků

Načítám