Hlavní obsah

Školství chystá novelu s duálním vzděláváním, jednala o ní tripartita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství připravuje novelu školského zákona, která má zavést prvky tzv. duálního vzdělávání. Chce ji prosadit v tomto volebním období. Odborný praktický výcvik by mohly poskytovat firmy, které by měly certifikát od zaměstnavatelských svazů. Na tiskové konferenci po jednání tripartity to v pondělí řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Zaměstnavatelům a odborářům legislativní změny představil ministr v pondělí na tripartitním zasedání.

Duální vzdělávání má spojit školní odbornou přípravu s praxí, podílet se na něm mají zaměstnavatelé. O nastavení v novele se jedná. Řeší se třeba ověřování způsobilosti k poskytování praktického vyučování či možnosti úhrady.

„Dnes (v pondělí) jsme tripartitě představili návrh paragrafového změní novely školského zákona, která počítá s tím, že na dobrovolné bázi, smluvním základě by bylo rozšířeno odborné vzdělávání o možnost odborného výcviku ve firmách, které by byly certifikovány zaměstnavatelskými svazy,“ uvedl Bek.

Středoškolské obory se budou měnit

Věda a školy

Podle něj na předloze spolupracují zaměstnavatelé, debatuje o ní školská tripartita a návrh má také podporu odborů.

Bek dodal, že by se mělo do dvou týdnů uskutečnit ještě další jednání.

„Hospodářská komora má alternativní návrhy k legislativnímu ukotvení změn. Chceme se dohodnout na společném postupu, abychom změny v tomto období dokázali zavést. Slibujeme si významné propojení vzdělávání s praxí ve firmách a zapojení zaměstnavatelů do řízení procesu vzdělávání, aby absolventi odpovídali potřebám trhu práce,“ řekl Bek.

Profesní programy na VŠ

Podle ministra se změny nedotknou ale jen středoškolské přípravy. Ministerstvo připravuje i novelu vysokoškolského zákona, která by měla vytvořit podmínky pro profesní programy na vysokých školách. „I tam jednáme o formách zapojení zaměstnavatelů,“ dodal Bek.

Rezervy ve školství? Drahá učiliště s chabými výsledky

Domácí

Po zavedení duálního školství volají právě zaměstnavatelé. Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje se o modelu diskutuje už léta. Podnikatelé odborné vzdělávání sami začali testovat v Moravskoslezském kraji v roce 2017, poté se přidaly další čtyři kraje a zapojilo se 34 firem, upřesnil Rafaj.

„Na stole jsou dva legislativní návrhy. Nejde o to, který se použije, ale aby se to stihlo přijmout,“ uvedl prezident svazu. Podotkl, že zaměstnavatelé podpořili požadavek odborů na ukotvení kompenzace studentům za jejich odvedenou práci při přípravě ve firmách.

Odbory jednání tripartity předčasně opustily

Za připomenutí stojí, že odboráři pondělní zasedání tripartity předčasně opustili. Zdůvodnili to vyjádřeními premiéra Petra Fialy (ODS) na adresu odborů poté, co předáci požadovali omluvu za výroky výkonného člena ODS a exministra životního prostředí Pavla Drobila, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. Fiala se za jeho výroky neomluvil, ale ocitoval pouze dřívější protivládní slova některých odborářů.

Odboráři na protest opustili tripartitu

Domácí

„Nebylo to poprvé, kdy jsme žádali, aby pan premiér reagoval na slova jednoho z členů ODS na kongresu… Pan premiér místo toho, aby situaci řešil, způsobil to, že delegace odborů odešla z jednání tripartity,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Odbory neustále útočí na vládu, místo jednání svolávají protivládní demonstrace, na což samozřejmě mají plné právo, ale nečekal bych, že se urazí, když někdo popíše věci tak, jak jsou. Členové odešli ve chvíli, kdy jsem jim odcitoval jejich vlastní výroky,“ sdělil premiér.

Středula reagoval, že je dobře, že odbory demonstraci na 21. května svolaly.

Odboráři svolali demonstraci proti zákoníku práce i důchodové reformě

Domácí

Související články

Víceletá gymnázia nemusí být vždy výhrou

Přijímačky na osmiletá gymnázia minulý týden ve středu skončily a zhruba polovina uchazečů si může být jistá, že neuspěla. V případě šestiletých gymnázií to...

Výběr článků

Načítám