Hlavní obsah

STAN chce změnit tabulkové platy a lépe platit odborníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolo zákoníku práce vzniká v koalici třenic čím dál víc. Kromě sporu o výpověď bez udání důvodu mezi ODS a lidovci vzniká další spor okolo změny tabulkových platů. Tu by chtěli prosadit Starostové, aby tak úřadům umožnili lepší nábor IT specialistů, stavebních inženýrů nebo právníků. Ostatní koaliční partneři na to prostor nevidí.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Místopředseda STAN Lukáš Vlček

Článek

„Nejsme konkurenceschopní v řadě regionů, protože nedokážeme zaplatit specialisty. Platové tabulky se musí zrevidovat,“ řekl Novinkám a Právu místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Změna tarifů by se podle něj měla prosadit v rámci změny zákoníku práce. Dopadla by prý především na rozpočty obcí či krajů, státní rozpočet by netrpěl. „Z osobní zkušenosti vím, že samosprávy tyto náklady mnohdy rády zaplatí, protože jim to dává smysl. Když jim stát povolí, že budou moci lidem dát třeba vyšší osobní ohodnocení, tak by to pomohlo. Dnes to platí do úrovně 50 procent v nejvyšší platové třídě a stupni. Zvažujeme, že by to nebylo 50 procent, ale 100 procent,“ dodal.

Nové tabulky by se podle Vlčka mohly týkat i pracovníků v sociálních službách nebo nepedagogických pracovníků ve školách, kde už nyní panují problémy volná místa obsadit. „Některé tabulkové platy se pohybují pod minimální mzdou. To je nezákonné. Zaměstnavatelé to musejí nahánět v osobním ohodnocení. Pracovní trh potřebuje reformu,“ míní Vlček. To podle předsedkyně Jany Přecechtělové podporuje i Sdružení místních samospráv.

Premiér Fiala chce protlačit výpověď bez udání důvodu

Ekonomika

Koaliční partneři se však k nápadu tváří vlažně. Podle předsedy klubu lidovců Aleše Dufka nemají Starostové velkou šanci se svým návrhem uspět. „Je to čistě politické gesto,“ řekl Novinkám a Právu. „Bude se o tom samozřejmě diskutovat, protože se o tom diskutovat musí. Ale podle mě to šanci nemá právě proto, že s tím přišla jenom jedna strana,“ dodal.

Skopeček: Méně zaměstnancům můžeme zaplatit víc

Ekonomický expert ODS a místopředseda strany Jan Skopeček připomněl, že vláda chce na úřednících spíš šetřit než za ně víc utrácet. „Za posledních deset let počet státních zaměstnanců rostl. Naše vláda se zavázala snižovat jejich počet a zároveň odmítáme zvyšovat obnos finančních nákladů na platy státních úředníků,“ sdělil Novinkám a Právu.

„Zvyšování platů úředníků je tak možné jen ve chvíli, kdy klesne jejich celkový počet,“ dodal s tím, že on sám by byl pro, aby stát zaměstnával méně lidí, ale dobře zaplacených a motivovaných.

Souhlasí s tím, že by úřady měly dostat možnost specialisty dobře zaplatit. „Avšak plošné tabulkové zvyšování v tuto dobu nepodporujeme,“ dodal Skopeček.

Šel bych spíš na estonský model, kdy se odměna odvíjí od tržní mzdy dané profese
Jakub Michálek (Piráti)

STAN získal podporu zatím jen u Pirátů, kteří mají však se čtyřmi poslanci nejslabší hlas. „Koaliční dohoda zní tak, že uděláme revizi platových tabulek. Provedeme takové změny v platových tabulkách, aby mohla veřejná správa zaměstnávat špičkové odborníky dle situace na trhu práce,“ uvedl pro Novinky a Právo předseda klubu pirátských poslanců Jakub Michálek.

Model, kdy jsou všichni státní zaměstnanci odměňovaní podle stejných tabulek, pokládá ale za „málo flexibilní“. „Šel bych spíš na estonský model, kdy se odměna odvíjí od tržní mzdy dané profese,“ dodal s tím, že za dobrou práci by lidé měli dostat dobře zaplaceno.

Zákoník práce provází ostrý spor mezi lidovci a ODS o zavedení výpovědi bez udání důvodu. Tu lidovci nechtějí a nepočítá s ní ani předkladatel zákona, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). ODS však na svém nápadu trvá a hodlá ho předložit v rámci pozměňovacího návrhu ve Sněmovně.

Odboráři svolali demonstraci proti zákoníku práce i důchodové reformě

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám