Hlavní obsah

Každodenní návyky, které ve skutečnosti poškozují váš mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zcela normální, že naše mysl a tělo se se stárnutím mění. Některé z těchto změn jsou způsobeny genetikou, jiné jsou ovlivněny prostředím a způsobem, jakým trávíme čas. Bez ohledu na to, kde se v životě nacházíme, existují způsoby, jak pečovat o svou mysl, tělo a duši, které přispívají naší pohodě a udržují náš mozek mladý. Stejně tak ale existují i návyky, které mozku škodí a urychlují jeho stárnutí. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Zdraví a funkčnost mozku ovlivňuje i prostředí a způsob, jakým trávíme volný čas

Článek

Nemáte dostatek sociální interakce

Podle studie z roku 2019 publikované ve vědeckém žurnálu Frontiers in Medicine zdraví našeho mozku závisí na sociální interakci. Čím měně je člověk sociálně aktivní, tím více ztrácí šedou hmotu, což je vnější vrstva mozku, která zpracovává informace.

Pocit spojení se s přáteli a blízkými je proto zásadní pro udržení našeho mozku v nejlepší možné formě. Mění náš mozek a vytváří nové cesty mezi mozkovými buňkami, které mu pomáhají zůstat aktivní.

Uvázli jste v rutině

Většinu dní se držíme stejného plánu: probudíme se, uděláme svou práci, navečeříme se a trávíme několik hodin sledováním sociálních sítí, než půjdeme spát. Učení a vzdělávání se pomáhá našemu mozku, vytváří kreativitu, rozšiřuje naše základy znalostí a celkové poznání.

Když se učíme něco nového, naše mozkové buňky vytvářejí nová spojení. Plasticita mozku zůstává přítomna, i když stárneme, což znamená, že náš mozek zůstává otevřený učení, bez ohledu na to, jak jsme staří.

Mozek není dokonalý, trik je v paměťových technikách. Jednu vás naučíme

Zdraví

Nové činnosti mohou být např. luštění křížovky u ranní kávy, učení se novému jazyku, hra na hudební nástroj nebo třeba malování vodovými barvami.

Jste chronicky ve stresu

Stres a úzkost občas zadržujeme hluboko ve svém těle. Pocit stresu přitom přímo ovlivňuje zdraví mozku. Chronický stres může zabíjet mozkové buňky a zmenšovat prefrontální kůru, což je část mozku, která je zodpovědná za paměť a učení. Vystavení se vysokým hladinám kortizonu (stresovému hormonu), ovlivňuje naši pohodu v každé fázi našeho života, od kojeneckého období až po dospělost.

Být méně vystresovaný se snadněji řekne, než udělá, přesto existují způsoby, jak stres a úzkost zvládat. Můžete zkusit např. cvičení, dýchací techniky, zapisovat si do deníků své pocity nebo si dát třeba svolení k odpočinku.

Nejíte vyváženou stravu

Způsob, jakým se stravujeme, ovlivňuje zdraví našeho mozku. Jednou z cest k lepšímu zdraví je omezení příjmu červeného masa, cukrů a rafinovaných obilovin.

Jídlo bohaté na omega-3 mastné kyseliny může zlepšit paměť a průtok krve v mozku. Další potraviny, které správně podporují činnost mozku jsou např. olivový olej, ořechy, listová zelenina, sójové boby, lněná semínka a ryby.

Nemáte správný spánkový režim

Průměrný dospělý člověk potřebuje 7 až 8 hodin spánku za noc, aby se cítil odpočatý a připravený na další den, ale jen málokdo z nás to skutečně dodržuje. Nedostatek a kvalita spánku může vážně ovlivnit zdraví našeho mozku. Čím více času trávíme v narušeném spánkovém režimu, tím je pravděpodobnější, že náš mozek předčasně stárne. Z dlouhodobého hlediska může nekvalitní spánek zvýšit i riziko demence.

Spánek odstraňuje beta-amyloid, škodlivý protein, který se objevuje v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou.

Pokud se spánkem máte problém, existují určité techniky a metody spánkové hygieny, které vám pomohou ke kvalitnějšímu spánku. Vědec Rudolph Tanzi například doporučuje odpočinout si ještě předtím, než půjdete spát.

Doporučením dalších odborníků je chodit spát o hodinu dříve než obvykle a omezit čas strávený u obrazovky na minimum.

Nemáte dostatek pohybu

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí průměrný dospělý člověk sedí šest a půl hodiny denně. Dlouhé sezení mění část mozku, která je zodpovědná za paměť. Každodenní pohyb těla, byť jen nepatrný, zvyšuje průtok krve a růstové hormony v mozku a zároveň snižuje stres.

Snažte se proto svému tělu dopřát dostatek pohybu, poděkuje vám za to nejen mozek, ale celý organismus.

Neuděláte si čas na zábavu

Zdraví našeho mozku je spojeno i se štěstím a pocitem pohody. Zapojení aktivit jen pro zábavu snižuje riziko rozvoje demence. Když se budete brát příliš vážně, vaše hladina stresu raketově stoupne, což zdraví mozku rozhodně nepomůže.

Zábava udržuje mysl mladou a fit. Proto si ve svém rozvrhu vždy najděte čas na něco, co vám přinese čistou a nespoutanou radost.

Síla v pohybu: 4 cvičení, která podporují dlouhověkost

Zdraví

Jak komedie a humor obecně ovlivňují náš mozek

Zdraví

Výběr článků

Načítám