Hlavní obsah

Moderní stavební materiály tvoří ucelené systémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to ještě pamatujete, a jestli ne, buďte rádi. Rodinné domy se stavěly ze všeho, co bylo po ruce. Posloužily očištěné cihly z „bouraček“, ručně vyrobené škvárobetonové tvárnice, na podezdívku samozřejmě lomový kámen. Když se podařilo „odklonit“ pár čerstvě vypálených cihel z nějaké té stavby socialismu, staly se příslovečnou třešničkou na dortu.

Foto: Archiv výrobce

Tepelněizolační broušené cihly z řady Heluz Family 2in1 jsou vyplněné expandovaným polystyrenem a mají díky tomu o 40 % lepší tepelněizolační vlastnosti při zachování paropropustnosti. Proto se hodí jako jednovrstvé zdivo

Článek

Takové domy možná dodnes stojí, ale určitě nefungují tak, jak by měly. Technologie šly naštěstí dopředu mílovými kroky a také nabídka na trhu je bez přehánění nepřeberná. Pokud uvažujete o stavbě vlastního bydlení, určitě se budete radit s projektantem. Základní představu o možnostech, které se nabízejí, byste si ale měli udělat předem.

Podle objemu prodejů jednotlivých stavebních materiálů ve skupině DEK, která je ve svém oboru největší v ČR, jednoznačně vítězí pálený střep, tedy cihly – ovšem v provedeních, o nichž se stavebníkům dřív ani nesnilo.

„Pálený střep je tradičním stavebním materiálem a jeho využití vidím kolem 50 procent,“ říká Zdeněk Váňa ze společnosti Stavebniny DEK. Odhaduje, že dalších asi 30 % rodinných domů se dnes u nás staví z pórobetonu. Zhruba pět procent tvoří betonové prvky, zbytek připadá na dřevostavby.

Obaly, urny, ale i cihly. Ekologický materiál vyrobený z podhoubí míří do stavebnictví

Bydlení

Cihly jako stavebnice

Dominantní podíl moderních cihelných bloků není náhodný. „Zdravé vnitřní prostředí je jedním z hlavních benefitů domů, které jsou postaveny z tradičních přírodních materiálů. Jedním z nejosvědčenějších je bezesporu pálená hlína,“ vysvětluje Milan Rotek ze společnosti Wiener berger.

„Cihla, kterou naši předkové využívali po téměř tři tisíce let, prošla v posledních letech velkým technologickým vývojem. Transformovala se do moderního stavebního materiálu, který si zachovává svůj přírodní původ, trvanlivost a vynikající tepelněizolační vlastnosti,“ zdůrazňuje Rotek.

Foto: Stavebniny DEK

Cihla je vyrobena z hlíny a vody bez dalších umělých materiálů. Ze zdiva se tak nevypařují žádné škodliviny ani nezdravé látky

Zapomenout můžete také na nekonečné míchání malty. Moderní „cihly“ se vyrábějí s vysokou přesností, skládají se k sobě jako stavebnice, často i díky systému svislých spojů „pero/drážka“. To mj. zabraňuje vzniku tzv. tepelných mostů. Jednotlivé řady neboli šáry se spojují jen tenkovrstvou maltou nebo dokonce polyuretanovou pěnou. Novinkou je pojivo SIDI ze společnosti Heluz, které se nanáší válečkem a je vodou ředitelné.

Samotný cihlářský střep je odlehčený množstvím jemných pórů, které vznikají v procesu vypalování po vyhoření různých odlehčujících přísad, jež podstatně zlepšují tepelněizolační vlastnosti cihel. Ty dále vylepšuje systém svislých dutin, které jsou navrženy tak, aby kladly co největší odpor při prostupu tepla. Někteří výrobci do těchto dutin navíc vkládají tepelnou izolaci. To umožňuje zdění jednoplášťových obvodových konstrukcí domů i bez zateplení, a to dokonce v pasivním standardu.

Zdicí robot vyráží „do světa“. Dokáže pracovat dvakrát rychleji než pět zedníků

Tipy a trendy

Lehký beton? Ne, není to protimluv

Pórobeton je mezi tradičními stavebními materiály benjamínkem. Známá bílá tvárnice byla poprvé průmyslově vyrobena v roce 1927 ve švédském městě Yxhultu. To se také částečně podílelo na názvu asi nejznámějšího výrobku z tohoto materiálu, Ytongu. Je to zkratka složená ze jména města Yxhult a názvu výrobní technologie Lättbetong (lehký beton).

Surovinami pro jeho výrobu jsou křemenný písek, vápno, cement, sádra, voda a hliníkový prášek nebo pasta. Drobné částice hliníku při chemické reakci nakypří směs, přičemž v betonové hmotě vzniknou miliony mikropórů.

Na trhu jsou produkty různých výrobců. K nejznámějším patří YTONG a PORFIX z tuzemské produkce, v nabídce jsou ale třeba i tvárnice pro nízkoenergetické a pasivní domy německého výrobce H+H. Všechny značky umožňují i zdění pasivních domů bez nutnosti dodatečného zateplení.

Vápenopísek a beton

„Stále častěji se k výstavbě rodinných domů využívá i systém z vápenopísku, který je velmi oblíben u developerů. Má úžasné tepelněizolační, akumulační, a hlavně pevnostní vlastnosti, navíc je z výše zmiňovaných materiálů nejméně energeticky náročný. Nutno však podotknout, že tento zdicí systém musí být dodatečně zateplen,“ upozorňuje Zdeněk Váňa ze Stavebnin DEK.

Obvodové zdivo a vnitřní příčky rodinných domů se naopak zcela vzácně stavějí z betonových prvků. Bez těch ale jen těžko vybudujete základy. Takzvané ztracené bednění pomáhá šetřit práci dříve spojenou s šalováním, přináší také úsporu betonu připravovaného přímo na stavbě nebo dopravovaného na ni domíchávači.

Samostatnou kapitolou jsou domy z monolitického betonu. Díky jeho tvárnosti a pevnosti je možné vytvořit zcela originální stavby, nesešněrované rozměrovými omezeními zdicích a konstrukčních prvků.

Všechny moderní materiály každopádně výrobci nabízejí jako ucelené stavební systémy. Jejich podstatou je jeden materiál pro celou stavbu a také soustava rozměrově i technicky kompatibilních prvků. Soklové tvárnice, tvarovky pro nosné obvodové a vnitřní zdivo, příčky, překlady, komínové tvarovky, věncové tvarovky a další prvky jsou vyrobené z téhož materiálu a sdílejí jednotnou rozměrovou řadu.

Rady a tipy:

  • Velký dům je pochopitelně dražší než malý, ale přímá úměra zde úplně neplatí. Dodavatelé např. obvykle raději staví větší než menší dům, a tomu často přizpůsobí i svou cenovou politiku.
  • Kvůli obtížnějšímu zakládání stavby vyjde dráž dům ve svahu, lokalita mimo aglomerace prodraží nejen přípojky, ale i dopravu materiálu.
  • Také mezi zdicími materiály či zateplovacími systémy jsou ceníkové rozdíly nejvýše v řádu procent. Podíváte-li se ovšem do katalogů obkladů či podlah, najdete i desetinásobné rozdíly v ceně za metr čtvereční.
  • Abyste předem věděli, do čeho jdete, nabízejí výrobci přesný výpočet spotřeby materiálu a kalkulaci zdiva zdarma.

Ušetřit za energie pomůže vhodné zdivo

Tipy a trendy
Související témata:
Zdicí materiály

Související články

Výběr článků

Načítám