OBRAZEM: Seagal v kimonu, šéf Nočních vlků i prominenti. Kdo přišel na Putinovu inauguraci

Na opulentním ceremoniálu k pátému mandátu ruského prezidenta Vladimira Putina byl i americký herec s ruským pasem Steven Seagal.

Inaugurace Vladimira Putina

Na inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina sice nepřišli mnozí představitelé západního světa, hostů však bylo požehnaně. Dle očekávání publikum tvořili zejména podporovatelé režimu kremelského mocnáře. Nechyběli tak třeba americký herec s ruským pasem Steven Seagal, šéf motorkářského gangu Noční vlci Alexandr Zaldostanov, představitelé umělecké scény v čele s propagandistickým zpěvákem zvaným Šaman a další prominenti či oblíbenci Vladimira Putina.

Že se inaugurace zúčastní celá politická garnitura, byla naprostá samozřejmost. Na ceremoniálu nechyběli premiér Michail Mišustin, ministr obrany Sergej Šojgu nebo také předsedové obou komor parlamentu – Vjačeslav Volodin za Státní dumu a Valentina Matvijenková za Radu federace.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina neprohrává, drží linii, tvrdí expert. Vysvětlil, co stojí za „zkreslenou“ realitou

Stejně tak byli na místě čečenský vládce Ramzan Kadyrov nebo představitelé dobytých ukrajinských oblastí, které Rusko anektovalo.

Akce by se ale nemohla obejít bez Putinových podporovatelů z řad celebrit, umělců či sportovních osobností a dalších prominentů režimu.

Stálicí ruské propagandy v posledních letech je bezesporu americký herec Steven Seagal. Hvězda 80. let a mistr bojových umění už před časem získal ruské občanství a neváhá velebit Putina i jeho režim. Seagal na inauguraci dorazil v kimonu a s korály kolem krku.

Vidět byl také fanatický Putinův zastánce Alexandr Zaldostanov. Šéf motorkářského gangu Noční vlci, kterému se přezdívá Chirurg pro jeho dřívější lékařskou kariéru, dorazil oděný ve své motorkářské vestě, s křiklavým zlatým náhrdelníkem kolem krku. Prakticky vypadal jako při jízdě či jakékoliv jiné akci, které se účastní. Jedinou výjimkou byla bílá košile pod motorkářskou vestou.

Šaman, hvězda SSSR i homofobní herec

Na ceremoniál přišly také postavy z ruské kulturní scény, které jsou zároveň známé svými proputinovskými či protiukrajinskými postoji. Dnešní hvězdou ruské propagandy je zpěvák zvaný Šaman, vlastním jménem Jaroslav Dronov.

Oproti tomu představitelkou staré generace zasahující až do Sovětského svazu je Alexandra Pachmutovová. Již 94letá pianistka, která si vysloužila ocenění jako Národní umělkyně SSSR, byla Ukrajinci kritizována, že k vlastní propagaci využila unesené ukrajinské děti, které prý musely zpívat její písně za jejího hudebního doprovodu.

Další z pozvaných, zpěvák Stas Michajlov, v březnovém rozhovoru pro Komsomolskaju Pravdu kritizoval umělce, kteří se rozhodli z Ruska kvůli Putinovi či válce emigrovat. Tvrdil, že se tito lidé stejně „připlazí zpět a na kolenou budou Rusku líbat nohy“. Známý herec Ivan Ochlobystin a zneuctěný kněz ruské ortodoxní církve je zase zastáncem proruských separatistů z Donbasu a navíc je také znám svými výroky na adresu LGBT+ komunity. Homosexuály označil za „hrozbu pro děti“ a vyjádřil přání, aby „homosexuálové uhořeli v peci“.

Rusové bojují s nacismem, hájil invazi slavný boxer

Akce se účastnily také osobnosti ze sportovního světa. Na inauguraci byl pozván například olympijský šampion v boxu Alexandr Povětkin, který krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru Putinovo rozhodnutí hájil a tvrdil, že je potřeba „bojovat s nacismem“.

Nepřekvapí, že se na ceremoniálu objevil hokejový trenér ruské hokejové reprezentace do 25 let a také kouč SKA Petrohrad Roman Rotenberg. Ten je ve světě znám především jako člověk, který s trénováním hokeje neměl prakticky žádné zkušenosti, když byl do vedení známého klubu KHL jmenován. Jeho otec a strýc však patří mezi prominentní oligarchy a také osobní přátele mocnáře z Kremlu.

Pro Vladimira Putina se jednalo už o pátou prezidentskou inauguraci. Zahajuje své již páté volební období. Nedávno nechal pozměnit ústavu tak, aby mohl kandidovat i několikrát po sobě. Nyní může teoreticky vládnout nepřetržitě až do roku 2036, pokud by vyhrál i další volby za šest let. To by se vzhledem k volebním manipulacím v Rusku dalo očekávat, pokud bude dnes 71letý Putin v té době stále naživu.

Ceremoniálu se naopak neúčastnili představitelé západního světa. Chyběli diplomaté z Evropské unie, Velké Británie, Německa, Kanady, ale i České republiky. Na akci naopak byli diplomaté z Francie, Slovenska či Maďarska.

Tagy:
Vladimir Putin rituál Ukrajina herec Sovětský svaz zpěvák hokej Steven Seagal Rusko inaugurace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu kimono Roman Rotenberg Alexandr Povětkin