Nevídaný jev v jižních Čechách: Šlo o prachového raráška nebo gustnado? dohadují se lidé

Podivný jev v Hůrech

Podivný jev v Hůrech

Obcemi Hůry a Adamov na Českobudějovicku se v pondělí prohnal podivný jev připomínající tornádo. Jeho záběry obletěly sociální sítě a lidé v komentářích spekulovali, zda se nemůže jednat o takzvaného prachového raráška. Meteoroložka CNN Prima NEWS Iveta Kodádková to však vyloučila a uvedla, že pravděpodobně k vidění bylo „gustnado“.

Video jevu, které zdánlivě připomínalo tornádo, bylo zveřejněno v pondělí ve facebookové skupině Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy. Fanoušci meteorologie se začali ihned předhánět ve spekulacích, o jaký jev se mohlo jednat. Zazníval i názor, že šlo o takzvaný prachový vír neboli raráška.

ČTĚTE TAKÉ: Záplavy v Brazílii si vyžádaly již 78 obětí. Prezident z katastrofy viní klimatickou změnu

Tuto možnost však meteoroložka CNN Prima NEWS Iveta Kodádková vyloučila, jelikož prachový vír vzniká za velmi teplého slunečného počasí. „Jednalo se pravděpodobně o vír spojený s přechodem bouřky, takzvané gustnado,“ sdělila.

To později potvrdili i její kolegové z Českého hydrometeorologického ústavu. „Gustnado může vzniknout na rozhraní výtoku studeného vzduchu z bouřky (tzv. gust fronta, proto gustnado), kde je výraznější horizontální střih větru. Nebývá většinou spojeno s oblakem jako v případě tornáda, které se navíc nachází v oblasti výstupného proudu bouřky víceméně ‚pod bouřkou‘,“ vysvětlili.

Pravděpodobné gustnado.

Aktualizace(14:40): původní označení gustnado nemusí být korektní, objevily se další fotografie, které ukazují možné spojení se základnou oblaku. 100% se to ale patrně nedozvíme. 🌪️Včera odpoledne se obyvatelé obcí Adamov a Hůry severovýchodně od Českých Budějovic mohli setkat se zvláštním jevem. Vyskytlo se zde totiž pravděpodobně tzv. gustnado. 👁️Vzhled na videu by napovídal, že se jedná o zvláštní typ tornáda, ale není tomu tak. 👉Gustnado může vzniknout na rozhraní výtoku studeného vzduchu z bouřky (tzv. gust fronta - proto gustnado), kde je výraznější horizontální střih větru. Nebývá většinou spojeno s oblakem, tak jako v případě tornáda, které se navíc nachází v oblasti výstupného proudu bouřky víceméně “pod bouřkou”. Gustnado se často objeví relativně daleko od bouřky. Může být ale i tak intenzivnější a způsobit škody (maximálně ale rovné intenzitám slabých tornád IF1). Jeho projevy tak nejsou zdaleka tak silné jako v případě mezocyklonálního tornáda spojeného se supercelou (jako bylo např. to na jižní Moravě). Zpravidla se také jedná o jev krátkého trvání. 👉Předpovědět jeho přesný výskyt více dopředu je stejně jako v případě tornád nemožné. Autorka videa: Veronika Mrázová z Hůr.

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, May 7, 2024

Gustnado se podle odborníků z ČHMÚ často objeví relativně daleko od bouřky. „Může být ale i tak intenzivnější a způsobit škody (maximálně ale rovné intenzitám slabých tornád IF-1). Jeho projevy tak nejsou zdaleka tak silné jako v případě mezocyklonálního tornáda spojeného se supercelou (jako bylo například to na jižní Moravě). Zpravidla se také jedná o jev krátkého trvání,“ dodali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Část dálnice D1 byla pod vodou, řidiče trápilo bahno i větve. Policie vyzvala k opatrnosti

Tagy:
počasí Jihočeský kraj lovci bouřek tornádo video prachový rarášek gustnado Hůry Adamov