Olympijská hrdinka Gabriela Soukalová o nemoci soupeřky: Sama jsem to zažila

Znovu se vrátila do období, které by nejraději vymazala z mysli. Gabriele Soukalové ho připomněla její biatlonová soupeřka Elisa Gasparin. Trpí totiž stejnou nemocí.

i Zdroj fotografie: Český biatlon
                   

Gabriela Soukalová je českou sportovní hrdinkou. Na olympiádě v Soči získala dvě stříbra a bronz, dvakrát se stala mistryní světa. Byla jednou z hlavních postav, které v Česku způsobily biatlonový boom a nadchly pro tuhle disciplínu spousty malých kluků a holek. Nikdo však netušil, že se ohromně trápí, že bojuje s anorexií. Poprvé o tom promluvila až v biografii Jiná.

Společenské tabu

Nyní velmi podobný příběh zveřejnila ve švýcarském deníku Aargauer Zeitung její někdejší sokyně Elisa Gasparin. Mimo jiné v článku uvedla, jak se při soustředění na již zmíněné olympijské hry v Soči mlsně koukala svým tréninkovým kolegyním do talíře, aby toho nesnědla víc. „Ten problém je rozsáhlejší. I v dnešní době je to společenské tabu. Jsem ráda, když se k tomu někdo vyjádří,“ řekla Soukalová v rozhovoru pro Sport.

Čtyřiatřicetiletá rodačka z Jablonce žije spokojeně ve sportovním důchodu a vychovává dvouletou dceru Izabelu. „Umím si představit, jak náročné je říct pravdu. Sama jsem to před lety zažila. Vím, že najít odvahu a mluvit o nelehkých věcech, které v životě prožíváme, není snadné,“ popisovala Soukalová.

Soukalová: Málem to skončilo tragicky

Její život a kariéru nemoc fatálně ovlivňovala. „Začala jsem sama sebe nenávidět a vadil mi každý gram, který jsem měla. Proto jsem začala hladovět a dělat věci, o kterých nikdo neměl tušení. Hodinu jsem se sbírala, abych došla na záchod. Skončilo to málem tragicky a museli mi pomáhat doktoři,“ přiznala také v knize. Téměř to stejné vylíčila i Gasparin, mimo jiné vicemistryně Evropy se smíšenou štafetou. Situaci začala řešit, až když byla na pokraji svých sil. „Trvalo mi hodinu, než jsem měla dostatek energie, abych vůbec došla do koupelny,“ prozradila také Gasparin.

Český olympijský šampion dluží 1,7 miliardy korun. Odmítá se vzdát zlaté medaile

Obdivuji její vnitřní sílu a odvahu, že se rozhodla svým příběhem pomoct dalším lidem. I přes fakt, že jsou poruchy příjmu potravy již dlouho problémem nejen v mnoha sportovních disciplínách, lidé neberou tuto nemoc vážně,“ zdůraznila Soukalová. Ta nedávno veřejnosti vše popsala i ve filmu s názvem Pravda se pořád vyplatí.

„Jsem moc ráda, že její příběh má šťastný konec a z celého srdce si přeji, aby tak dopadly všechny. Zároveň vím, jak zákeřná tato nemoc je a jak náročné je jí čelit,“ doplnila Soukalová. Ve snímku také mluvila o problematickém vztahu s badmintonistou Petrem Koukalem, za něhož byla vdaná. Exmanžel jí má nyní vrátit desítky milionů korun, jak jsme na SportechŽivě také psali.

Uvědomujete si závažnost anorexie? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články