Bývalí fotbaloví reprezentanti a hráči Sparty či Slavie naletěli středoškolákovi. V pyramidové hře utopili miliony

Těšili se na snadný výdělek, ale místo toho o investované miliony přišli. Někdejší hráči fotbalové reprezentantce, Sparty či Slavie naletěli podvodníkovi.

i Zdroj fotografie: Bohemians Praha
                   

Svěřte mi peníze, já je investuji na burze, slibuji zisk 30 procent ročně. Podobné pohádce uvěřilo 4 tisíce lidí. A všichni teď mají hlavu v dlaních. Podnikatel Jakub Ortinský totiž finance dle obžaloby použil pro vlastní účely a na splacení jiných pohledávek. Celková škoda byla vyčíslena na 2,4 miliardy korun.

Ferrari, Maserati, Bentley

Ortinský, který nemá žádné vysokoškolské vzdělání a je pouze středoškolák, si žil jako král. Vlastnil luxusní domy v Horních Měcholupech, Holešovicích, na Novém Městě, ale také v ománském sultanátu. Vozil se ve Ferrari, Maserati nebo Bentley. Doma měl také zlaté cihly, šperky a hodinky Rolex. Dalších 990 milionů korun zablokovali policisté na účtu firmy J.O. Investment, kterou k údajným podvodům využíval. Policie mu zabavila a obstavila majetek v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun.

Mezi těmi, kteří uvěřili vysokému zhodnocení investic, bylo i několik českých sportovců. Napálit se například nechali bývalý fotbalový reprezentant a dlouholetý hráč Sparty Martin Hašek, někdejší stoper Sparty nebo Slavie, v současnosti technický ředitel Fotbalové asociace Erich Brabec, další hráč Sparty či Plzně Aleš Čermák, olympijský medailista ve skocích na lyžích Pavel Ploc nebo hokejový reprezentant Dušan Salfický. Ortinskému naivně poslali miliony, teď nemají nic.

Obvinění čelí Ortinský i jeho matka

Podezření z podvodu nyní začal projednávat Městský soud v Praze. Státní zástupce navrhuje Ortinskému 8 let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun. Zároveň zabavení podvodně získaného majetku. Šest let odnětí svobody chce pro jeho dva spolupracovníky, bývalé taxikáře Petra Šorfa a Martina Hromadu. Obžalována je také Ortinského matka Jitka, mimochodem policistka.

Vyšetřování Slavie a sportovního ředitele Nezmara kvůli podezření z ovlivnění zápasu. Nový svědek promluvil o vyhrožování

„Téměř veškeré peníze použili v rozporu se správou svěřených peněz. Využili je pro svou potřebu, na nákup vozidel, zboží nebo nemovitostí. Nahodile vypláceli některým klientům peníze, neprováděli ale žádnou investiční činnost,“ uvádí státní žalobce Boris Havel. „Kdyby se peníze, co policie zajistila, vyplatily vkladatelům, tak žádná škoda ani nevznikla,“ vypověděl osmadvacetiletý Jakub Ortinský, který vinu odmítá.

Dle žalobců se jednalo se o klasické Ponziho schéma, jemuž se také říká letadlo nebo pyramidová hra. Ortinský svěřené peníze na burzy neposílal, místo toho si díky nim užíval život miliardáře. A aby účastníky zdánlivého obchodování uspokojil, vyplácel jim peníze získané od nových klientů. Když ale nové zákazníky nezískal, vše se rozpadlo. Ale podobné věci se nedějí jen v českém rybníčku. O miliony se soudí také David Beckham, jak jsme psali na SportechŽivě.

Uvěřili jste také někdy podvodníkovi? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články