Green Deal nemá být rušen, brzděn, ale naopak obnoven a naplněn, říkají Zelení v čele s Nejedlovou

Johanna Nejedlová © Facebook Zelení - Strana zelených

Zelení se chtějí v Evropském parlamentu zaměřit na modernizaci hospodářství či na otázky rovnosti a lidských práv. Priority do červnových voleb dnes lídři kandidátky představili na tiskové konferenci v Praze.

Podle jedničky na kandidátce a zakladatelky neziskové organizace Konsent Johanny Nejedlové jsou kandidáti za Zelené novou generací politiků a političek, nedefinovanou věkem, ale způsobem myšlení. Nejedlová také přečetla vyjádření bývalého předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který Zelené ve volbách podpoří.

Současná politická reprezentace se podle Nejedlové vyčerpala a nepřináší lidem skutečná řešení výzev, kterým Česko čelí. „V dnešní době nejsou zelená témata okrajová, naopak na tom, jak se k nim postavíme, závisí budoucnost a prosperita České republiky a také celé Evropy,“ uvedla.

Zelení se chtějí soustředit na modernizaci hospodářství, klimatickou změnu vnímají nejen jako výzvu, ale jako příležitost pro zajištění lepší kvality života, soběstačnosti a větší bezpečnosti. Usilovat chtějí o navýšení investic do modernizace ekonomiky a průmyslu, včetně investic do vzdělání. „Zelená dohoda podle nás nemá být rušena, brzděna, ale naopak obnovena, naplněna a musíme v ní pokračovat,“ uvedla Nejedlová.

V programu mají Zelení také rovnost žen a mužů, ochranu před sexuálním násilím nebo právo na bezpečné interrupce. Podporují obnovitelné zdroje energie či dostupnější bydlení, usilovat chtějí také o navýšení stipendií programu Erasmus+ tak, aby byl dostupný pro všechny.

Rychetského podpora Zeleným vyplývá z prohlášení k rozsudku Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), který dal v dubnu za pravdu skupině starších švýcarských žen žalujících švýcarskou vládu kvůli nedostatečnému úsilí v boji proti globálnímu oteplování. „Jsem rád, že k rozsudku ESLP ve věci švýcarských seniorek se hlásí i naše Strana zelených a nebudu váhat jí v nastávajících volbách dát svůj hlas,“ stojí ve vyjádření Rychetského, které má ČTK k dispozici. Bývalý předseda Ústavního soudu také uvedl, že si váží Nejedlové za její neúnavnou práci na poli ženských práv.

Rychetský se posledních letech svého působení na Ústavním soudu musel vypořádat s kritikou kvůli některým komentářům k politické situaci. V roce 2022 například nebývale adresně komentoval situaci před volbou prezidenta, když se nepřímo vymezil vůči jednomu z kandidátů, šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Evropské volby budou 7. a 8. června. Češi v nich vyberou 21 europoslanců, na výběr budou mít 30 kandidátních listin. Hlasování se zúčastní všechny sněmovní strany a hnutí, jen Piráti a opoziční ANO kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 usilují o hlasy voličů stejně jako při posledních sněmovních volbách v koalici Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořila hnutí STAN a SLK. Opoziční SPD sestavilo společnou kandidátku s neparlamentní Trikolorou.

Vítězství bude obhajovat ANO, které před pěti lety obsadilo šest křesel. ODS obhajuje čtyři mandáty, Piráti tři stejně jako někdejší koalice STAN a TOP 09. SPD a KDU-ČSL mají po dvou europoslancích, komunisté jednoho.

Kalendář