Hlavní obsah

Jeseník chce vrátit Smetanovým sadům ztracenou prestiž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník hodlá vrátit Smetanovým sadům, parku, který má řadu nedostatků, které brání jeho plnohodnotnému využití, ztracenou prestiž. Město učinilo významný krok k této změně, vyhlásilo otevřenou architektonickou soutěž. Návrhy v první fázi soutěže je nutné odevzdat do letošního 21. června do 14:00 hodin. Novinkám to řekla mluvčí města Markéta Kaniová.

Foto: Městský úřad Jeseník

Smetanovy sady, pomník Vincenze Priessnitze

Článek

Porota podle ní vybere pět návrhů, které nejlépe odpovídají požadavkům zadavatele, ty postoupí do druhé fáze soutěže. Její vítěz získá 450 tisíc korun.

„Kvalitní obnovou Smetanových sadů by mohlo vzniknout nejen místo příjemné pro místní, ale i výjimečná realizace v rámci České republiky. Je třeba se zabývat prostorovými vztahy v území a celkovou návazností řešeného území na urbanismus města. Architektonická soutěž je dobrou příležitostí, jak se nad problémy v území zamyslet opravdu komplexně a zeširoka,“ vysvětluje městský architekt David Zatloukal.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Smetanovy sady

Zásadním problémem parku je jeho nedostatečné napojení na centrum města pouze prostřednictvím dvou lávek. Odkloněn je silnicí první třídy, vstupy navazují většinou na nefungující veřejný prostor.

„I stav cest v parku je špatný, někde je nefunkční mobiliář, jinde chybí veřejné osvětlení,“ uvedla jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) s tím, že i proto se město rozhodlo pro výzvu architektonickým týmům k navržení revitalizace tohoto významného veřejného prostranství.

„Věřím, že naše Smetanovy sady zaujmou mnoho zajímavých týmů. Těším se na jejich návrhy a inovativní architektonické prvky. Doufám, že nám pomohou přispět k zatraktivnění parku a vylepšení jeho přístupnosti,“ dodala.

Foto: Město Jeseník

Smetanovy sady

Historické kořeny nejvýznamnějšího jesenického parku a také jedné z nejvýznamnějších zelených ploch města sahají až do počátku 19. století. Společně s vilami „West-Endu“ tvořil honosný protipól tamních lázní, v němž se odehrával bohatý kulturní život.

Současný stav sadů zachovává většinu původních vedení stezek a promenád. Jeho součástí jsou významné prameny a pomníky včetně slavného Priessznitzova nebo letní divadlo.

Vize revitalizovat Smetanovy sady není nová. V roce 2019 si město nechalo zpracovat jejich územní studii veřejného prostranství. O dva roky později vznikla pracovní skupina, jejímž cílem bylo společné řešení budoucích kroků směřujících k obnově parku. Také ona iniciovala uspořádání aktuální architektonické soutěže.

Kolem lázní v Jeseníku vzniklo pět cyklistických okruhů, měří přes sto kilometrů

Tipy na výlety
Související témata:
Smetanovy sady v Jeseníku

Výběr článků

Načítám