Hlavní obsah

Zácpa na čínské hoře. Lezci přes hodinu trčeli na ferratě a nemohli se hnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelidněná místa, kde není k hnutí, nemá rád asi žádný turista. V ještě vyhrocenější situaci se ocitli lezci na čínské hoře Jen-tang, kteří uvázli v zácpě na ferratě. Přes hodinu čekali na skalním úbočí, až se fronta lidí pohne kupředu, zatímco se pod nimi rozprostírala propastná hloubka.

Zácpa na čínské hoře. Lezci přes hodinu trčeli na ferratě a nemohli se hnoutVideo: Newsflare, AP

 
Článek

K události došlo začátkem týdne a fotografie lezců stojících v řadě na destičkách připevněných ke skále oběhly čínské sociální sítě. Píše o tom server CNN. „To je příšerné. Někdo, kdo se bojí výšek jako já, se z toho mohl pořádně zapotit,“ cituje zpravodajský web jednoho z komentujících. „I kdyby mi nabídli peníze, tak do toho nejdu,“ napsal další.

Společnost Wen-čou Ting-čcheng Sports Development Co., která ferratu na hoře spravuje, prý podcenila množství lidí, kteří chtěli po skále vyšplhat. „Kvůli špatnému úsudku ohledně toho, kolik lezců dorazí, i absenci rezervačního systému uvázli na jištěné cestě klienti a zůstali tam trčet,“ okomentovala firma.

Doplnila, že do budoucna chystá zavést systém, který bude „dopravu“ na ferratě regulovat, aby k ničemu podobnému už nedošlo. Situace se podle všeho protentokrát vyřešila a žádný z lezců nedošel k újmě. Z fotografií i tak jímá značná závrať.

Hora Jen-tang se nachází asi 410 kilometrů jižně od Šanghaje. První květnový týden je v Číně vyhrazen svátku práce, což přispělo k větší fluktuaci turistů v oblasti.

Čína znovu otevírá zahraničním horolezcům přístup na Mount Everest přes Tibet

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám