Komodity (1.): Neústupná inflace a nepříznivé počasí

Téma týdne
Sektor komodit se již pět týdnů posouvá výš a Bloomberg Commodity Total Return Index je připraven uzavřít týden na nejvyšší hodnotě za posledních sedm měsíců.
Hlavní zprávou týdne byl pokus společnosti BHP o převzetí konkurenční Anglo American, čímž by získala stabilní přísun mědi z různých oblastí Jižní Ameriky. Ilustrační foto: Pixabay.com

Drahé kovy a měkké komodity sice po týdnech výrazného posilování svůj vzestup zastavily, teď však převzaly štafetu obiloviny pod vedením pšenice, která zažila nejlepší týden od loňského června. Příčinou bylo nepříznivé počasí v klíčových pěstitelských regionech na severní polokouli.

Pokud jde o kovy, došlo u zlata k dlouho očekávanému, i když zatím jen skromnému poklesu. Obchodníci sázející na momentum přesedlali na měď, která dosáhla v tomto cyklu nového maxima.

Hlavní zprávou týdne byl pokus společnosti BHP o převzetí konkurenční Anglo American, čímž by získala stabilní přísun mědi z různých oblastí Jižní Ameriky. Tento tah jasně ukazuje, jaký význam získá měď v nadcházejících letech, kdy bude dál nabírat na síle celosvětová elektrifikace.

PSALI JSME:
„Rok kovů“ posiluje zlato a stříbro. Komodity jsou připraveny na oživení

Na makroekonomické frontě se po zveřejnění amerického hrubého domácího produktu (HDP) za 1. čtvrtletí dostavil strach ze stagflace. Růst zpomalil a nedosáhl očekávaných 3,4 procenta, ale jen 1,6 procenta. Cenové indexy rostly rychleji. Růst jádrových výdajů na osobní spotřebu se za první čtvrtletí zvýšil ze dvou na 3,7 procenta. Očekávala se přitom 3,4 procenta.

Dolar i nadále kolísá. Posílení většiny měn G8 částečně kompenzuje japonský jen, který se propadl na rekordní minimum poté, co Bank of Japan znovu překvapila holubičím postojem, a to slovy i činy.

Výnosy z dluhopisů pokračují ve svém vzestupu a neústupná inflace dál tlumí očekávání ohledně poklesu amerických sazeb v letošním roce. Na jeho počátku se předpokládalo, že budou sazby sníženy celkem sedmkrát, a dnes už se počítá jen s prosincovým snížením o 25 bazických bodů.

Autor je hlavní komoditní stratég Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Fed ponechá sazby beze změny, první „cut“ lze očekávat v červnu

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB