Hlavní obsah

Levná vstupenka do AI světa. Google odhalil Pixel 8a

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Google ukázala světu v úterý svůj nový chytrý telefon Pixel 8a. Jde o nejlevnějšího zástupce z osmičkové řady smartphonů od tohoto výrobce, který tak zároveň představuje cenově dostupnou vstupenku do mobilního světa umělé inteligence (AI). Navzdory nižší cenovce totiž umí čerstvě představená novinka stejná kouzla jako dražší bratříčkové.

Představení chytrého telefonu Google Pixel 8aVideo: archív výrobce

 
Článek

Svůj rodokmen novinka nezapře. Podobně jako dříve představené modely Pixel 8 a Pixel 8 Pro má totiž na zadní matné straně ikonickou lištu fotoaparátu, která se táhne od pravého boku k levému. Novinka je dostupná ve čtyřech barvách: Aloe (limitovaná edice), Bay, Obsidian a Porcelain.

Pixel 8a je navíc zatím nejodolnější telefon z áčkové řady od Googlu, má rám i panel fotoaparátu z recyklovaného hliníku. Dále pak konstrukce kloubí plast a sklo, displej Actua je odolný proti poškrábání. Telefon se pochlubí také krytím IP67, díky kterému je konstrukce odolná proti vodě a prachu.

Nová éra mobilního světa. Samsung Galaxy S24 přichází s umělou inteligencí

Mobil

Solidní střední třída

Full HD displej s úhlopříčkou 6,1 palce je o 40 % jasnější než displej Pixelu 7a, měl by tak být lépe čitelný na ostrém slunci. Vyzdvihnout si u dotykového panelu zaslouží také 120Hz obnovovací frekvence, díky tomu je obraz velmi plynulý i při hraní her.

Srdcem telefonu je čip Tensor G3, který pochází přímo z dílny Googlu. Ten je podpořen 8GB operační pamětí, kapacita vnitřního úložiště činí 128 GB. Za příplatek 1500 Kč je navíc k mání také 256GB varianta. Ta se jinak v dalších parametrech neliší, totožná je tedy i velikost operační paměti. S ohledem na prodejní cenovku jde o solidně vybavenou střední třídu.

Jedním z největších lákadel novinky mají být i fotoaparáty. Vzadu nalezneme hlavní, 64megapixelovou optiku se světelností f/1.89, který je doplněn o ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 120° a rozlišením 13 megapixelů. U něj výrobce udává světelnost f/2.2. Vepředu se pak nachází 13megapixelová selfie kamera.

Foto: archív výrobce

Google Pixel 8a

AI kouzla s fotkami

V souvislosti s fotoaparátem láká Google i na šikovné AI funkce. Například funkce nazvaná Nejlepší snímek využívá umělou inteligenci k tomu, aby z kombinace reálně vyfocených záběrů vytvořila co nejpovedenější momentku. Pokud například fotíte partu lidí najednou a na každé momentce někdo uhne pohledem, můžete všechny snímky pospojovat tak, aby výsledný záběr nebyl takto pokažený.

Kouzelný editor je také praktický nástroj, který využívá AI. Díky němu je možné už na pořízených momentkách snadno měnit polohu i velikost objektů nebo zvýraznit pozadí.

Akumulátor nabízí kapacitu 4492 mAh, podporuje až 18W nabíječky. Napájecí adaptér ale již tradičně není součástí balení. Potěší i přítomnost bezdrátového nabíjení Qi s výkonem až 15 W.

Pixel 8a se nabízí v rámci předobjednávky za 14 499 Kč (128 GB), respektive za 15 999 Kč v případě 256GB varianty. Oficiální prodej začne za týden, tedy v úterý 14. května.

Není to žádná věda. Jak správně nalepit ochranné sklo na mobil?

Testy

Související články

Výběr článků

Načítám