HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ceny party stanů šly dolů právě včas. Déšť ani silný vítr vás letos neodradí od stylové party na zahradě

Zahradní oslavy jsou za dveřmi a lidé vytahují své party stany více, než kdy dříve. Příčinou je především nevyzpytatelné počasí, kdy nikdo z nás nechce být nepříjemně překvapený náhlou dešťovou smrští. A protože se party stany vyrábí v různých velikostech, vlezou se na každou zahradu. Stačí si vybrat. Jste fanouškem klasických party stanů do obdélníku nebo jste v týmu nadšenců do moderních kousků atypických tvarů? Mnoho rodin v Česku využívá tyto party stany dokonce i celoročně.


party stan
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Don Williams (Wikipedia CC 4.0)

Zahradní stan na svatbu, večírek nebo party

Party stany nabízejí významné výhody pro pořádání venkovních akcí. Poskytují flexibilní dočasný prostor, který lze přizpůsobit různým akcím, a především kapacitě hostů. Možnosti, jako jsou např. odnímatelné boční stěny a okna, navíc zvyšují všestrannost a umožňují jak uzavřená setkání, tak venkovní večírky. Díky tomu jsou party stany ideální pro svatby, firemní akce a soukromé oslavy. Pojďme se podívat, jak se aktuálně pohubují jejich ceny na českém trhu.

Záleží mi na materiálu

Výběr materiálu rámu a stříšky stanu ovlivňuje především životnostcenu. Mezi běžné materiály rámu patří hliník a ocel, přičemž ocel je pevnější, ale těžší a náchylnější ke korozi. Hliník je naopak lehčí a vůči korozi odolný. Stříška je obvykle vyrobena z polyesteru nebo vinylu, přičemž vinyl vyniká svou voděodolností a nabízí lepší ochranu proti UV záření.

Cenově se party stany velmi liší. Ku příkladu mezi nejoblíbenější patří kovo-plastové stany, jejichž cena začíná na 10 000 Kč a končí klidně i na 70 000 korunách – srovnání stanů podle ceny (i s fotkou) najdete zde. Naopak party stany z kovu se pohybují od 1 000 do 4 500 korun (aktuální ceny si prohlédněte zde). Populárními se také staly zahradní stany s ocelovou konstrukcí a s textilním potahem ve žluté barvě. U plastových party stanů jsou velké skoky – cenově dostupné nabídky začínají na 600 korunách, avšak rozměrově větší stany se mohou vyšplhat až na 15 000 Kč (srovnání cen českých výrobců zde).

Záleží mi na snadné manipulaci

Party stany dělíme především na tyčové a rámové. Tyčové stany jsou podepřeny tyčemi po obvodu a uprostřed. U tohoto typu stanu potřebujete více místa kvůli ukotvení kolíků, které zajišťují stabilitu konstrukce. Jsou lepší pro velké, otevřené prostory a jsou zpravidla cenově výhodnější.

Na druhé straně rámové stany nemají žádné středové tyče, díky čemuž máte neomezený vnitřní prostor pro případné vnitřní dekorování (např. na svatební hostině). Jsou také flexibilní z hlediska umístění, protože konstrukce nedisponuje kolíky. Můžete je tak umístit na různý povrch (terasu, louku, betonovou plochu, v lese). Jsou zkrátka univerzálnější.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Záleží mi na rozměrech

Velikost stanu je zásadní, protože musí pohodlně pojmout plánovaný počet hostů spolu s dalšími funkcemi (taneční parkety, bufetové stoly, bar atd.). Rozložení se bude tedy lišit v závislosti na události. Je důležité poskytnout každému hostu dostatek prostoru, obvykle se počítá 0,9–1,1 m2 na osobu.

Oblíbené a cenově dostupné jsou ku příkladu zahradní party stany 3 x 3 metry. Zde si můžete porovnat ceny stanů od velkých i malých hobbymarketů. Aktuální ceny o krapet větších stanů, jež pojmou více než 10 osob, si můžete prohlédnout zde. A nakonec ty největší – ceny stanů s kapacitou okolo 80 a více lidí si můžete porovnat zde.

A co když jste limitovaní výškou?

Tak vás bude jistě zajímat, že výšky party stanů zpravidla začínají na 2,8 m a dosahují až 3,4 metrů (existují samozřejmě výjimky). Aktuální ceny těch nižších party stanů si porovnejte napříč českými výrobci zde. Naopak ceny vyšších party stanů si můžete prohlédnout zde. Pokud byste potřebovali mnohem vyšší zahradní stan (ku příkladu na svatbu z hlediska výzdoby), doporučili bychom vám takový stan spíše zapůjčit. Nejenže to vyjde levněji, nebudete muset bojovat s úložným prostorem, až přijde čas smontování konstrukce.

Záleží mi jen a pouze na ceně

Ceny menších, jednodušších stanů se mohou pohybovat od 3 300 Kč do 7 000 Kč. Tyto stany se obvykle používají pro menší shromáždění. Cenově dostupné stany si můžete porovnat zde.

Středně velké, odolnější stany jsou už pevnější a určené pro větší akce, jako jsou menší svatby nebo větší shromáždění. Ceny se pohybují od 9 500 Kč do přibližně 25 000 Kč. Tyto stany se obvykle dodávají s různými funkcemi (např. odnímatelné bočnice) a jsou odolnější vůči povětrnostním podmínkám.

Velké stany profesionální kvality jsou určené pro akce, které vyžadují značný prostor, jako jsou svatby nebo firemní večírky, a mohou stát od 20 000 Kč do několika desítek tisíc korun. Cena roste s velikostí, kvalitou materiálu a dalšími funkcemi (např. čiré střechy, boční stěny a rámy určené pro velká zatížení).

Luxusní stany mohou přesahovat 50 000 Kč, zejména pokud zahrnují pokročilé funkce, jako je odolnost proti UV záření, voděodolné materiály nebo vlastní design šitý na míru pro konkrétní událost. Ceny těchto stanů si můžete porovnat zde.

Vydáno dne:
07.05.2024

Photocredit: Don Williams (Wikipedia CC 4.0)

0

Jak udělat venkovní ohniště na zahradě – postup na DIY ohniště s vnitřním průměrem 80 cm

Chcete si vyrobit originální ohniště v zemi, nikoliv na nožičkách? Pusťte se do jeho výroby svépomocí podle ozkoušeného postupu... Číst více →



Přístřešek, venkovní sauna a udírna. Starostlivý otec Ivan překvapil svoji rodinu novou zahradou

Přestože pracuje Ivan jako projektový manažer a zkušeností se dřevem příliš neměl, dokázal svépomocí postavit přístřešek, venkovní saunu a udírnu. Stáhněte si výkresy s kótami a prohlédněte si také fotopostup v galerii... Číst více →



Itálii má na zahradě každý den. Nadšenec si postavil vlastní pec na pizzu a zveřejnil fotopostup stavby

Kutil nám popsal postup výroby pece na pizzu velice laicky – tak, aby si ji podle něj mohli postavit i kutilové začátečníci. Projekt si zvládnul navrhnout sám a jediné, co koupil jako polotovar, byla samotná pec. Tu si však šikovným nápadem vylepšil... Číst více →



Boj dvou zahrádkářů o lepší sekačku na trávu vyhrál Lukáš. Svému sousedovi ukázal, zač je toho loket

Na českém trhu je spousta sekaček na trávu a vybrat si právě tu, která „sedne“ vašemu trávníku, je náročné. Nejen z toho důvodu jsme navštívili dva zahrádkáře ze střední Moravy, kteří se s námi podělili o svoji přátelskou rivalitu... Číst více →



Nechali zahradní nábytek na dešti i slunci. Katka, Marie, Libor a Lucka ukázali, jak vypadá po letech

Když si kupujete zahradní nábytek, na fotkách i v hobbymarketu vypadá úžasně. Nás však zajímalo, jak takový zahradí set vypadá po několika letech provozu. Zjistili jsme, jaký nábytek by pro vás mohl být nejlepší volbou a kterému materiálu se raději vyhnout... Číst více →