TOPlist

Čipset Apple M4 podrobně: extrémní výkon i speciální koprocesor pro umělou inteligenci

Čipset Apple M4
  • Apple včera představil nové tablety iPad Pro a iPad Air
  • Vrcholné modely iPad Pro se pyšní zbrusu novým čipsetem Apple M4
  • Apple s ním přišel už po půl roce od odhalení generace M3
  • Co všechno nové čipy Apple M4 umí?

Včera odpoledne se odehrála první letošní Apple keynote, na které gigant z Cupertina odhalil novou generaci tabletů iPad Air a iPad Pro. Obě modelové řady se dočkaly řady novinek, ovšem ty největší vychytávky Apple nasadil pouze do iPadu Pro.

Největším překvapením (i když předem prozrazeným) bylo odhalení nového čipsetu Apple M4, který přichází již půl roku po minulé generaci M3. Majitelé aktuálních MacBooků Air (a základního MacBooku Pro) mohou být zklamáni z toho, že jejich pár měsíců staré počítače již hardwarově zastaraly, a to poměrně znatelně – nový jablečný křemík totiž přináší překvapivě velké množství vylepšení. Co všechno umí?

Apple M4: výkonnější procesor a schopnější grafika

Čipset Apple M1 způsobil před čtyřmi lety malou počítačovou revoluci, neboť přinesl obdivuhodný poměr výkonu a spotřeby – oproti tehdejším procesorům od Intelu se jednalo o obrovský krok kupředu. Nadcházející generace M2 a M3 už tak velký mezigenerační posun nepřinášely, a proto Apple v marketingových materiálech procesory M3 srovnával raději s generací M1. Jak je na tom aktuálně představený Apple M4?

Apple M4: procesorová jednotka
Apple M4: procesorová jednotka

I v jeho případě Apple místy provádí srovnávání s předminulou generací M2, údajně proto, že generace M3 se v iPadu Pro vůbec neobjevila. Čipset je postaven z 28 miliard tranzistorů a díky modernějšímu výrobnímu procesu (druhá generace 3nm procesu od TSMC) a novému složení má být jeho procesorový výkon vyšší až o 50 procent – záleží ovšem na tom, jakou konfiguraci čipsetu Apple M4 si vyberete.

Apple totiž nabízí svůj nejnovější čip ve dvou provedeních – s 9 nebo 10 procesorovými jádry. Od počtu jader se odvíjí i velikost RAM, v prvním případě je 8 GB, v druhém 16 GB. Slabší procesor bude Apple používat u iPadů Pro s 256 nebo 512GB úložištěm, silnější u iPadů Pro s 1 nebo 2TB úložištěm.

256 GB 512 GB 1 TB 2 TB
CPU 9 jádrový procesor 10jádrový procesor
3 výkonná a 6 efektivních jader 4 výkonná a 6 efektivních jader
GPU 10jádrová grafika
RAM 8 GB 120 GB/s 16 GB 120 GB/s
NPU 16jádrový Neural Engine

Nová procesorová jádra dostala vylepšenou predikci větví, širší dekódovací a spouštěcí enginy u výkonnějších jader a hlubší prováděcí engine u efektivních jader. Oba typy jader také podporují novou generaci akcelerátorů strojového učení.

Apple M4: grafická jednotka
Apple M4: grafická jednotka

Co se týče grafického výkonu, jsou na tom obě varianty čipsetu stejně. Obě obsahují 10jádrový grafický čip s podporou dynamického cachování, hardwarově akcelerovaného ray tracingu a síťového stínování. Apple se chlubí, že oproti čipu M2 má být výkon grafiky až čtyřnásobně vyšší.

Významně posílená neurální jednotka

Obrovský mezigenerační skok podstoupil neurální koprocesor pro akceleraci úloh zpracovávaných umělou inteligencí. Vestavěný Neural Engine je schopný provádět až 38 bilionů operací za sekundu, což z něj činí jednu z nejvýkonnějších AI jednotek současnosti. Pro srovnání: generace Apple M3 byla schopná zpracovat „pouze“ 18 bilionů operací za sekundu.

Apple M4: neurální jednotka
Apple M4: neurální jednotka

Apple zatím nevyužívá umělou inteligenci v takové míře jako konkurence, to se ale již brzy změní – už příští měsíc na vývojářské konferenci WWDC odhalí nové verze operačních systémů iOS, iPadOS a macOS, které mají být umělou inteligencí doslova prošpikované. Nové iPady Pro tak předběhly dobu, neboť potenciál jejich neurální jednotky bude odemčen až později v letošním roce.

Specifikace čipsetu Apple M4

A co dalšího ještě Apple M4 umí? Firma z Cupertina se například chlubí novým displejovým enginem pro zobrazování přesnějších barev, vylepšeným media enginem s podporou formátů H.264, HEVC a ProRes a v neposlední řadě podporou rychlejších pamětí s propustností 120 GB/s.



První dojmy z nového iPadu Pro (2024)



Nepřehlédněte

Vyzkoušeli jsme iPad Pro (2024): tenká konstrukce je k nevíře, stylus Pencil Pro také

Na výkonnější varianty si musíme počkat

Apple v souvislosti s novými iPady Pro představil pouze základní čip Apple M4, o výkonnějších derivátech s přídomky Pro, Max či Ultra zatím nehovořil. Před nedávnem se objevila spekulace, že u některých počítačů Apple generaci čipů M3 přeskočí, což nyní dává logiku. Je možné, že k odhalení nových počítačů s procesory M4 dojde letos na podzim, očekáváme především upgrade Maců Mini, Studio a Pro.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku