Hlavní obsah

Smažte videa rychlokuřat, nařídil soud Obráncům zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Úvodní stránka webu Obránců zvířat.

Krajský soud v Českých Budějovicích v předběžném opatření přikázal Obráncům zvířat, aby promazali a okleštili kampaň za lepší život kuřat. Aktivisté jsou verdiktem šokovaní a hovoří o cenzuře, která nemá obdoby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Usnesení samosoudce Jana Montaga je nekompromisní. Obráncům zvířat (OBRAZ) nařídil, aby ze svých webových stránek, kde kritizují podmínky chovu rychle rostoucích kuřat a vymezují se zejména proti řetězci Albert, vymazali všechny fotografie a videozáběry, které tajně natočili na farmě Rabbit Trhový Štěpánov.

„Soud pro účely rozhodnutí o předběžném opatření v rámci testu proporcionality předběžně vyhodnotil, že s ohledem na možné významné následky zásahu je třeba nyní dát přednost právu na ochranu pověsti navrhovatele před právem na šíření informací,“ stojí v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Soudce českobudějovického krajského soudu tak vyhověl žádosti Rabbitu, jednoho z největších dodavatelů kuřecího masa.

„Bez komentáře,“ okomentoval rozhodnutí ředitel Rabbitu Tomáš Fulín.

„Nepřísluší nám komentovat rozhodnutí nezávislého soudu, který vydal rozhodnutí na podnět potravinářského podniku,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Skandální cenzura, říkají aktivisté

Obráncům zvířat se rozhodnutí soudu nelíbí a podali proti němu odvolání k Vrchnímu soudu v Praze.

„Považujeme to za skandální rozhodnutí, za cenzuru, která nemá v Česku obdoby. Soudu jsme ale vyhověli a záběry jsme nahradili jinými, srovnatelnými. Podmínky kuřat, která jsou chovaná v těchto hustotách a s touto rychlostí růstu, vypadají ve všech drůbežárnách stejně,“ reagoval na požadavek soudu ohledně vymazání fotografií a videí koordinátor kampaně rychlokuřata Radim Trojan.

Soudce Obráncům zvířat dále nařídil, aby z webové prezentace odstranili slovo „znetvořený“, slovní spojení: „na obrovském utrpení, mizernou kvalitu, zraněná, popálená vlastními výkaly“. Nebo celé věty: „To nejhorší pro kuřata. Dusí se v temných halách. Mají popáleniny. Jsou nemocná a nepředstavitelně trpí.“

Dále se musejí Obránci zvířat zdržet šíření letáků a odstranit ty, které jsou na veřejně přístupných místech.

„To je úplně šokující, že nám třeba zakazují říkat, že kuřata mají popáleniny, když je reálně mají. My jsme jen ukázali pravdu a tu pravdu potvrdili i samotní chovatelé,“ stěžuje si Radim Trojan. „Přesto jsme ta slova a slovní spojení začernili, nahradili nebo úplně vymazali,“ dodává.

Aktivisté žádají lidi o podporu

Společnost Rabbit Trhový Štěpánov se obrátila na soud, protože podle nich Obránci zvířat v kampani šíří zavádějící, nepravdivá a urážlivá tvrzení a tím jim vzniká značná (nejen) reputační újma.

„Bylo osvědčeno, že účastník (OBRAZ) bez zákonného důvodu zasáhl do pověsti a soukromí navrhovatele pořízením nelegálních obrazových záznamů, aniž by to činil pro účely vědecké, umělecké nebo zpravodajské. Z obsahu předložených materiálů se nejeví, že by účastník (OBRAZ) měl pro své jednání legitimní důvod,“ píše samosoudce Jan Montag v odůvodnění.

„V řízení o věci samé pak teprve bude na soudu zkoumat, zda byla zásahem dotčena pověst navrhovatele v hospodářské soutěži, zda se jedná o pravdivou informaci, podanou tak, že zkresluje skutečnost, zda zásah účastníka přesáhl určitou přípustnou intenzitu měrou, kterou již v demokratické společnosti tolerovat nelze, popřípadě zda navrhovatel musí snášet vyšší míru kritiky,“ píše se v usnesení.

Obránci zvířat hodlají v kampani pokračovat.

„Nyní však hodláme veřejnost vyzvat, aby se ohradila i proti cenzuře. Lidé mají právo znát pravdu o životech kuřat, která jim Albert prodává,“ uvádí Radim Trojan.

Doporučované