První čtyři miliony eur ze slovenské sbírky pro Ukrajinu půjdou na nákup munice

foto Ilustrační foto - Ukrajinští dělostřelci u Bachmutu, 12. května 2023.

Bratislava - Za první čtyři miliony eur (100 milionů Kč) ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu, která se brání ruské vojenské invazi, bude obstaráno 2692 dělostřeleckých nábojů od českého výrobce STV Group. Oznámili to dnes organizátoři a partneři sbírky, která ještě pokračuje. Na Ukrajinu by tato munice měla být dodána nejpozději do konce léta.

Slovenská sbírka začala v dubnu v reakci na krok slovenské vlády, která odmítla přispět k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu. Občanští aktivisté si na začátku akce, která nese názve "Když ne vláda, posíláme my", dali cíl shromáždit milion eur (25 milionů Kč). To se jim podařilo za první necelé dva dny. Dosud přes 65.000 dárců věnovalo do sbírky více než 4,17 milionu eur (104 milionů Kč), nejvyšší jednotlivý příspěvek byl 100.000 eur (2,5 milionu Kč).

"Všechny nákupy konzultujeme s českým ministerstvem obrany. Potvrzují nám, zda je cena dobrá," řekl novinářům člen projektu Dárek pro Putina Dodo Dobrík. Tato iniciativa, za kterou stojí český Nadační fond pro Ukrajinu, spolupracuje s organizátory slovenské sbírky. Nadační fond rovněž shromažďuje peníze ze sbírky.

Memorandum o nákupu munice v rámci slovenské sbírky bude podle Dobríka podepsáno ještě v květnu.

Organizátoři sbírky si český nadační fond vybrali za partnera s odůvodněním, že na Slovensku podobný subjekt neexistuje a že jeho zřízení včetně technického vybavení pro přijímaní peněz by trvalo měsíce.

Slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob, zmíněnou sbírku dříve označil jen za symbolickou.

Jedním z organizátorů nynější slovenské sbírky je občanská iniciativa Mír Ukrajině, která se loni podílela na jiné úspěšné sbírce na nákup odminovacího systému slovenské výroby Božena pro Ukrajinu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď