Hlavní obsah

Propalestinský dav zaútočil v Aténách na hotel, v němž byli izraelští turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky propalestinských extremistů se v úterý večer pokusily proniknout do hotelu v centru Atén, v němž se ubytovala skupina izraelských turistů. Rozvášněný dav chtěl Izraelce napadnout, nakonec jej ale policie rozehnala slzným plynem.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Policie zasahuje proti propalestinským demonstrantům u egyptského velvyslanectví v Aténách. Demonstrace předcházela útoku výtržníků na hotel.

Článek

Záběry ze zásahu pořádkových sil se objevily na sociálních sítích. Na záznamu je vidět, jak rozběsněný dav před hotelem mává palestinskými vlajkami, blokuje dopravu a hází směrem ke vchodu do budovy předměty.

„Dav shromážděný kolem hotelu se snažil ublížit Židům a izraelským turistům. Policie ho rozehnala slzným plynem,“ popsal situaci izraelský server News1. Řecké ministerstvo zahraničí zásah pořádkových sil potvrdilo.

Výtržnosti podle listu The Jerusalem Post předcházely týž den odpoledne srážky mezi policií a více než 300 propalestinskými demonstranty na centrálním náměstí Syntagma před budovou parlamentu. Účastníci akce provolávali hesla jako „Ruce pryč od Rafáhu!“ v narážce operaci, kterou izraelská armáda tento týden spustila ve východní části tohoto města v Pásmu Gazy.

Policie proti demonstrantům zakročila poté, co se někteří z nich vyšplhali na bránu egyptského velvyslanectví v sousedství sněmovny.

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci v části Rafáhu, což je oblast, kam před boji od loňského října utekl přes milion lidí z jiných částí Pásma Gazy. V pondělí ráno izraelská armáda začala vyzývat civilisty ve východní části Rafáhu, aby se evakuovali k pobřeží do oblasti Mavásí, která už je ale zcela zastavěná stany s uprchlíky, či do blízkého města Chán Júnis. To je ale zničené dřívějším izraelským bombardováním.

Nenávist vůči Izraeli opanovala i evropské vysoké školy. Byla obsazena další univerzita

Evropa

Výběr článků

Načítám