Hlavní obsah

Boeingu 767 selhal příďový podvozek. Letadlo zastavovalo čumákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka nákladního Boeingu 767 směřujícího z Paříže do Istanbulu společnosti FedEx zažila ve středu dopoledne krušné chvilky. Letadlu selhal příďový podvozek, a pilot tak měl extrémně komplikované přistání. Turecký ministr dopravy krátce poté informoval, že se nouzové přistání obešlo bez ztrát na životech.

Přistání nákladního letadla FedEx na letišti v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Pilot letounu, který do Turecka směřoval z pařížského letiště Charlese de Gaulla, informoval před přistáním kontrolní věž na letišti v Istanbulu, že se mu nedaří vysunout příďový podvozek.

Letiště zalarmovalo záchranné složky a pilota navedlo na ranvej, kde už byli připraveni hasiči i záchranáři. Pilotovi se podařilo při nestandardním přistání nesjet z přistávací plochy. Po kontaktu přídě s ranvejí samozřejmě začaly létat ve velkém jiskry a objevil se i kouř, hasiči však velmi rychle aplikovali pěnu, aby nedošlo k tragédii.

Problémů habaděj

Nejde ani vzdáleně o první lapálie společnosti Boeing v poslední době. Koncem dubna upadla ve vzduchu nouzová skluzavka letounu 767-300 aerolinek Delta krátce po vzletu z New Yorku.

V březnu Boeing 777 ztratil po startu kolo, které při dopadu na zem poškodilo několik aut. Před několika týdny se Boeing 737-800 musel krátce po vzletu vrátit, když se uvolnil kus kapotáže motoru. A v lednu se uvolnila část trupu a okno zbrusu nového letounu Boeing 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines ve chvíli, kdy byl stroj ve výšce pěti tisíc metrů.

Boeingu upadla ve vzduchu nouzová skluzavka. Zatím ji nenašli

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám