Připálené plechy jsou minulostí. Bez velké námahy je vyčistí například i peroxid vodíku

Fotografie: Depositphotos

Plech s připálenými skvrnami představuje noční můru i zkušených kuchařek a pekařek. Se správnými surovinami už ale nemusí – stačí si připravit účinný čistič.

Způsobů, jak přijít k připálenému plechu, je hned několik, a je to otázka chvilky. Ale jak se potom zbavit následků bez velké námahy? Na to existuje už jen jediná odpověď. Připravte si k ruce jedlou sodu a peroxid vodíku a zjistěte, jak tyto suroviny využít k přípravě efektivního čistidla.

Jak udělat pečení zdravé

Pečení – i když se při něm nespotřebují litry oleje jako v případě smažení – pořád představuje pouze únosný způsob přípravy jídla. Ale nikoli ten nejzdravější. Na každý pád jídlu ale ponechává vyhovující energetickou hodnotu. Správnými postupy lze jídlo pak udělat trochu zdravějším, jak připomíná web BritishHeartFoundation, který varuje především před používáním přílišného množství cukru a nekvalitními tuky.

Svou roli přitom hraje i příprava samotných propriet, které k pečení potřebujete. Například trouba by měla být správně předehřátá, jak jsme psali na BydlímeÚtulně, což lze poznat i díky cukru přisypanému v troubě. Rovněž byste měli mít připravenou minutku nebo jiný časovač, který vás upozorní na dobu, kterou vaše jídlo strávilo v „sauně“. Přepálené jídlo totiž nejen, že není úplně gastronomickým požitkem, ale mohou v něm vznikat karcinogenní látky. A tím výčet toho, na co si dát pozor, nekončí.

Vyčistí rošt z trouby, gril i zašlé příbory: Obyčejné brambory pomohou navrátit původní lesk

Domácí, ekologické a levné

I když se to nezdá, pečením mohou utrpět i vaše nervy. Především za situace, kdy jste troubu neuhlídali nebo jste špatně použili pečicí podložku a plech vám se vším všudy zčernal na uhel. Vydrhnout ho do původní podoby se zdá být věcí téměř nemožnou. V této fázi ale máte na výběr – buď můžete zvolit komerční přístupy a drhnout drahými chemickými roztoky, nebo si připravit vlastní a efektivní čistidlo.

Čistý plech
Fotografie: Lionel Allorge / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Podle portálu RecettesPlat vám totiž v nouzi pomůže větší množství jedlé sody. Tu nasypte na plech a vytvořte tak jednolitou vrstvu. Poté ji zastříkněte peroxidem vodíku a následně zasypte druhou vrstvou sody. Stejně účinná je z těchto surovin i pasta, kterou po umíchání snadno aplikujete na připáleniny. Ať se rozhodnete pro kteroukoliv z možností, nechte vždy směs alespoň hodinu působit. Teprve poté plech otřete houbičkou a důkladně opláchněte pod vlažnou vodou.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*