Οι τρεις δυνάμεις που ενισχύουν το αμερικανικό νόμισμα

Οι τρεις δυνάμεις που ενισχύουν το αμερικανικό νόμισμα

Οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν φέτος ταχύτερα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δολάριο ξεκίνησε το 2024 με πτώση παρά τις προσδοκίες για μεγάλες μειώσεις στα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ. Εντούτοις, η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ σε έναν κόσμο όπου η οικονομία επιβραδύνεται και ο καίριος ρόλος του δολαρίου στη χρηματοδότηση και στο εμπόριο θα κρατήσουν το νόμισμα ζωντανό βραχυχρόνια. Η σχέση μεταξύ ενός εθνικού νομίσματος, που δεν υποστηρίζεται από χρυσό, και των επιτοκίων της χώρας συχνά περνάει δοκιμασίες.

Αλλά, συμβατικά μιλώντας, τα νομίσματα τείνουν να ενισχύονται όταν τα επιτόκια αυξάνονται και αποδυναμώνονται, όταν υποχωρούν. Το δολάριο ανατρέπει το σενάριο. Αφού έχασε 2,1% το 2023, αν και τα επιτόκια αυξήθηκαν δραστικά, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετράει την απόδοσή του έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων μεγάλων νομισμάτων, ενισχύθηκε 1% μέχρι στιγμής φέτος, παρά τις ευρείες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων.

Τα στοιχεία για την απασχόληση την πρώτη εβδομάδα του έτους αποτύπωσαν μια δυναμική οικονομία, παρακινώντας συναλλασσομένους να αμβλύνουν τις προβλέψεις τους για ταχεία μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει το κόστος δανεισμού επτά φορές το 2024, φέρνοντας τα επιτόκια στο περίπου 4% από 5,25%-5,5% σήμερα. Αυτό ίσως απομακρύνει τους επενδυτές από το αμερικανικό νόμισμα. Εντούτοις, άλλες τρεις δυνάμεις πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την πρώτη δύναμη αποκαλεί το προσωπικό της Fed «αυτοκρατορικό κύκλο». Τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια ενισχύουν την αξία του δολαρίου. Αυτό καθιστά πιο ακριβό το εμπόριο για τις εκτός ΗΠΑ εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Επειδή η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται λιγότερο από τον υπόλοιπο κόσμο –ο όγκος του εμπορίου ήταν 30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2022, σε σύγκριση με το 100% στη Γερμανία και το 47% στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Παγκ. Τράπεζα–, τα πάει καλύτερα. Η συνθήκη αυτή τονώνει τη γοητεία των εκπεφρασμένων σε δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% φέτος, πολύ κάτω από το 3,8%, τον μέσο όρο για το 2000-2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν ταχύτερα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

Η δεύτερη δύναμη υπέρ του δολαρίου είναι ότι, εάν η Fed αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό χωρίς ύφεση, τότε οι μειώσεις επιτοκίων πιθανώς να προκαλέσουν ράλι στις αμερικανικές μετοχές και στα ομόλογα, απορροφώντας τη ζήτηση από χώρες όπου αποταμιεύονται χρήματα. Τρίτη δύναμη, τέλος, είναι το οποιοδήποτε εξωτερικό σοκ, όπως η επιδείνωση των ήδη κάκιστων καταστάσεων στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο θα έκανε τους επενδυτές να σπεύσουν προς το αμερικανικό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή