Ευρωζώνη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις νέων ομολόγων

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις νέων ομολόγων

Κυβερνήσεις και εταιρείες σπεύδουν να προλάβουν μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

ευρωζώνη-σε-επίπεδα-ρεκόρ-οι-εκδόσεις-562823845

Επίπεδα-ρεκόρ σημειώνει η ζήτηση για τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχωρούν μαζικά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» υψηλότερες αποδόσεις πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Ο Ιανουάριος τείνει να είναι ιδιαίτερα «γεμάτος» σε εξόδους κυβερνήσεων και επιχειρήσεων στις αγορές διεθνώς, καθώς υπάρχει αυξημένη όρεξη αλλά και ρευστότητα από πλευράς επενδυτών, έπειτα από τον συνήθη υποτονικό Δεκέμβριο όπου η ρευστότητα είναι χαμηλή.

Φέτος αυτή η «όρεξη» είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς αναμένεται ευρέως πως οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, έχοντας κλείσει από τα τέλη του 2023 τον ταχύτατο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, ο οποίος «άνοιξε» το 2022.

Συνεπώς, οι επενδυτές σπεύδουν να αδράξουν την ευκαιρία των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι ομολογιακές εκδόσεις, προτού μειωθούν λόγω των προσδοκιών αλλά και των κινήσεων στα επιτόκια, κάνοντας ανάρπαστα τα νέα ομόλογα.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 145 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024 –αν και έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους από τις 170 μ.β. που «έβλεπαν» στα τέλη του περασμένου έτους–, με την πρώτη κίνηση να αποτιμάται πως θα έλθει ακόμη και τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Υποστηρικτικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, αυτή την εβδομάδα, ο οποίος είπε ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις για τον πληθωρισμό –που κινήθηκε τον Νοέμβριο στο 2,9%– ήταν «ευχάριστα νέα» για την οικονομία, γεγονός που φέρνει τη μείωση των επιτοκίων πιο κοντά και σίγουρα νωρίτερα από ό,τι ανέμενε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα.

Τον Ιανουάριο οι κρατικές εκδόσεις χρέους μόνο στη Ζώνη του Ευρώ αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πολύ πιθανό ο φετινός Ιανουάριος να «σπάσει» όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εκδόσεων χρέους. Σημειώνεται πως πέρυσι οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη συνολικά ξεπέρασαν τα 280 δισ. ευρώ, «σπάζοντας» το ρεκόρ του Ιανουαρίου 2020 των 239 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING, φέτος τον Ιανουάριο οι κρατικές εκδόσεις χρέους μόνο στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από την πρόσφατη πτώση των αποδόσεων ώστε να χρηματοδοτήσουν τις πολύ υψηλές ανάγκες τους για το έτος.

Ηδη η Τρίτη αποτέλεσε ημέρα-ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές εκδόσεις χρέους, με το ύψος των κρατικών και εταιρικών ομολόγων να αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα εβδομάδα, εκτιμάται πως οι συνολικές εκδόσεις μόνο από χώρες της Ευρωζώνης θα φτάσουν τα 58 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ιταλία άντλησε 10 δισ. ευρώ από ένα νέο 7ετές ομόλογο και 5 δισ. ευρώ από το άνοιγμα του 30ετούς της ομολόγου την Τρίτη, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 66 δισ. ευρώ και τα 81 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Το Βέλγιο συγκέντρωσε πάνω από 75 δισ. ευρώ προσφορές για το νέο 7ετές ομόλογο που εξέδωσε την ίδια μέρα αντλώντας 7 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές-ρεκόρ 137 δισ. ευρώ κατά την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας χθες, όπου αντλήθηκαν 15 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα

Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός του «χορού» των εκδόσεων, με την πρεμιέρα του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024 να αναμένεται ευρέως το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτιμήσεις «μιλούν» για νέο 10ετές ομόλογο ύψους 3-4 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν και «εκπλήξεις» από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος περιμένει κυρίως το «σήμα» από τους primary dealers σχετικά με το καλύτερο timing για την «έξοδο».

Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα, στις 17 Ιανουαρίου, έχει ήδη προγραμματιστεί επανέκδοση υφιστάμενου ελληνικού ομολόγου. Εάν αυτή συνδυαστεί και με μια νέα έκδοση μένει να φανεί, εκτός κι αν ο ΟΔΔΗΧ επιλέξει να περιμένει το «παράθυρο ευκαιρίας» που θα υπάρξει μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της ΕΚΤ για το έτος, που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως η «έξοδος» θα δρομολογηθεί για έως τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, όταν τα ελληνικά ομόλογα θα «μετρώνται» και επισήμως στους διεθνείς δείκτες – γεγονός που θα στηρίξει ακόμη πιο έντονα τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή