Αδύναμες οι προοπτικές της οικονομίας στην Ε.Ε.

Αδύναμες οι προοπτικές της οικονομίας στην Ε.Ε.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ και για το επόμενο διάστημα οι προοπτικές παραμένουν αδύναμες, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, διαμηνύοντας ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν. «Οι δείκτες υποδηλώνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το β΄ εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε ομιλία του σε συνέδριο στη Μαδρίτη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές είναι μάλλον αρνητικές», όπως τόνισε. Παρά την πιο ήπια οικονομική επέκταση και τα πρώτα σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη το 2024, επισήμανε. «Ο γρήγορος ρυθμός μείωσης του πληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί φέτος και να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Κοινή υπουργική απόφαση για τον ΑΜΚΑ

Την απενεργοποίηση του ΑΜΚΑ σε πολίτες που δεν πληρούν τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η νόμιμη παραμονή στη χώρα ή η πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή η απόδειξη ύπαρξης πραγματικής κατοικίας στην Ελλάδα, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν 9 συναρμόδιοι υπουργοί. Μάλιστα, η απενεργοποίηση αυτή οδηγεί άμεσα τους συγκεκριμένους πολίτες εκτός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ο περιορισμός φαινομένων καταστρατήγησης και η συνέχιση της χρήσης του αριθμού από μη δικαιούχους για δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη.

To ισοζύγιο για το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Αρνητικό προβλέπεται να είναι το ισοζύγιο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) για το 2024. Αυτό προκύπτει από τον προϋπολογισμό του φορέα, βάσει του οποίου τα έσοδα ανέρχονται σε 2,2 εκατ. ευρώ και τα έξοδα διαμορφώνονται σε 2,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι -554.500 ευρώ. Το ΕΛΚΕΔ χαράσσει στρατηγική για το Διάστημα, τομέας στον οποίο επενδύουν ολοένα και περισσότερα ποσά οι κυβερνήσεις, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες διεθνώς.

Αλλαγή επωνυμίας της Interamerican

Ως ενιαία νομική οντότητα λειτουργεί πλέον ο όμιλος της Interamerican μετά την απορρόφηση της εταιρείας ζημιών από την Interamerican Ζωής. Συνέπεια της συγχώνευσης είναι και η αλλαγή επωνυμίας, ως Interamerican Ελληνική Ασφαλιστική Ανώνυμη Εταιρεία. Η νέα εταιρεία θα παρέχει σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα σε όλους τους κλάδους ασφαλίσεων και όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, με τη συγχώνευση γίνεται πράξη η στρατηγική επιλογή του μετόχου, δηλαδή του ολλανδικού ομίλου Achmea, «για απλοποίηση και βελτιστοποίηση των δομών και διαδικασιών, με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών της».

Η μελλοντική πρόκληση με το δημογραφικό

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη γηραιότερη ανάμεσα σε 80 χώρες που εξέτασε η S&P, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως το δημογραφικό δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά της, με τις δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία (συντάξεις – υγειονομική περίθαλψη) να αναμένεται να μειωθούν έως το 2035. Αυτό αντανακλά τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. Η μελλοντική πρόκληση για την κυβέρνηση σχετίζεται ωστόσο με την επάρκεια σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης και όχι με την οικονομική τους βιωσιμότητα, τονίζει η S&P. Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη δεν βρίσκονται ωστόσο στην ίδια θέση – ξοδεύουν τα περισσότερα διεθνώς σε δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία (πάνω από το 19% του ΑΕΠ). Τα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης τις αφήνουν συνεπώς εκτεθειμένες στις δημογραφικές αλλαγές του πληθυσμού τους. Ομως, όπως τονίζει η S&P, η επιβάρυνση των δημοσιονομικών από τη δημογραφική αλλαγή δεν είναι μονόδρομος, όπως αποδεικνύεται στην Ελλάδα.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή