TOP 5 článkov za minulý týždeň + Bitcoin ETF nazhromaždili za 6 dní 95 000 BTC v hodnote takmer 4 miliárd dolárov

Share This Post

Pokiaľ máte málo času a nestíhate si prechádzať naše články po jednom, skúste naše týždenné zhrnutie. Všetko dôležité, čo sa v ten týždeň udialo, nájdete tu prehľadne na jednom mieste. Každý nadpis je možné rozkliknúť a prejsť tak na celý článok. Chýbať nebude ani bonusová správa.

Korelácia bitcoinu a zlata v roku 2023 prudko rástla

Analýza spoločnosti Fidelity ukazuje, že cena bitcoinu (BTC) sa oddelila od svojho skoršieho inverzného vzťahu k úrokovým sadzbám. Dokonca, napriek celosvetovému rastu globálnych sadzieb, rástla.

To zvyčajne vedie k poklesu dopytu po rizikových aktívach. V posledných dvanástich mesiacoch sa ceny zlata a bitcoinu vyvíjali podľa podobného vzoru.

V roku 2023 zlato zaznamenalo značné výkyvy, ale celkovo vykázalo silnú výkonnosť voči mnohým rôznym menám. Cena zlata v amerických dolároch v roku 2023 vyskočila o 14,6 %, pričom medzi jednotlivými menovými pármi boli viditeľné výrazné rozdiely. Výkonnosť aktíva bola primárne ovplyvnená geopolitickými rizikami a dopytom centrálnych bánk. Bitcoin potom v roku 2023 posilnil o 156 %.

Očakávania veľkých amerických bánk pre akciový trh v tomto roku

O veľkých bankách si môžete myslieť, čo chcete, ale napriek tomu ich musíte brať stále na zreteľ. Nielen pre ich vplyv na menovú politiku, ale aj pre množstvo odborníkov, ktoré zamestnáva. Tí majú často prístup k informáciám, ktoré bežný investor nemá veľmi šancu zistiť. Spoločnosť Finbold urobila prehľad očakávaní správania akciových trhov z pohľadu najväčších amerických bánk.

Banka Barclays dáva prednosť akciám s veľkou trhovou kapitalizáciou a uprednostňuje hodnotové investovanie pred rastovým. Zdá sa, že neplánuje investície do medzinárodných projektov a chce sa sústrediť na sadzby. Chce sa tak ochrániť pred potenciálnymi trhovými šokmi.

Podľa spoločnosti BlackRock investori pravdepodobne príliš veria v možné zníženie sadzieb a predpokladajú, že príde sklamanie. To môže vyvolať na trhu paniku. Verí v potenciál umelej inteligencie (AI) a v odolnosť technologického sektora.

Experti sa nezhodujú v predpovediach ceny bitcoinu, niektorí predpovedajú 140 000 a iní 47 000 dolárov.

Od chvíle, keď Komisia pre cenné papiere schválila Bitcoin ETF, bitcoin zápasí s poklesmi ceny. Kedy môžu investori očakávať obrat trendu?

Komisia pre cenné papiere (SEC) schválila 10. januára 10 spotových Bitcoin ETF. Táto udalosť viedla k špekuláciám o tom, ako by trhy mohli na túto udalosť reagovať v nadchádzajúcich týždňoch. V nasledujúcich hodinách po oznámení schválenia sa cena bitcoinu vyšplhala na 49 000 dolárov. Potom 12. januára klesla na niečo málo cez 43 000 dolárov.

Išlo o impulzívne pohyby, ktoré asi máloktorého pozorovateľa prekvapili. Napriek tomu, vzhľadom na to, že v apríli prebehne halving, panuje len malá zhoda ohľadom toho, čo by sa mohlo diať s cenou BTC ďalej.

Nikdy nedovolím spustenie CBDC, sľubuje Donald Trump

Kandidát na prezidenta Spojených štátov a bývalý prezident Donald Trump sľúbil, že „nikdy nedovolí“ Federálnemu rezervnému systému vytvoriť v krajine digitálnu menu centrálnej banky (CBDC).

Donald Trump, ktorý kontroverzným spôsobom spochybnil výsledky prezidentských volieb v roku 2020, oznámil začatie svojej prezidentskej kandidatúry na rok 2024 v novembri 2022. Pripomínam, že konanie prezidentských volieb v USA je naplánované na 5. novembra 2024.

V roku 2023 urobil podobný sľub ďalší prezidentský kandidát a floridský guvernér Ron DeSantis. Ten vtedy sľúbil, že hneď prvý deň vo funkcii prezidenta „zatrhne“ digitálne meny  centrálnych bánk.

BlackRock a bitcoin: Hrozí snáď koniec kryptomien tak ako ich poznáme?

Schválenie bitcoinového ETF bude znamenať predel v obchodovaní s bitcoinom a následne s ostatnými kryptomenami. V tomto článku nebudeme riešiť bezprostredný dopad tejto udalosti na aktuálny kurz bitcoinu, ale pozrieme sa, aké sú hlavné riziká tejto zmeny a či sa bitcoinu podarí byť nástrojom proti súčasnému systému. Nezpreneverí sa bitcoin zavedením ETF svojmu poslaniu? Ako môže BlackRock ovládnuť bitcoin a ostatné kryptomeny?

Bonusová správa

Bitcoin ETF nazhromaždili za 6 dní 95 000 BTC v hodnote takmer 4 miliárd dolárov

Deväť schválených spotových bitcoinových burzovo obchodovaných fondov (ETF) teraz po celých šiestich dňoch obchodovania dohromady drží 95 000 bitcoinov (BTC). Hodnota týchto spravovaných aktív (AUM) sa blíži 4 miliardám dolárov.

Podľa údajov, ktoré zverejnil Eric Balchunas, senior analytik ETF agentúry Bloomberg, prílev kapitálu do deviatich nedávno spustených ETF prekonal odliv z fondu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Spravované aktíva GBTC sa za šesť dní znížili o 2,8 miliardy dolárov.

Medzi deviatimi ETF vynikli najmä fondy Fidelity (FBTC) a iShares (IBIT) spoločnosti BlackRock. Tie za šesť dní obchodovania zaznamenali príliv viac ako 1,2 miliardy USD. Hoci ETF spoločnosti Fidelity má o niečo vyšší príliv, ETF spoločnosti BlackRock v súčasnej dobe spravuje o niečo viac aktív, a to 1,4 miliardy USD oproti takmer 1,3 miliardy USD v spoločnosti Fidelity.

ETF spoločnosti Invesco (BTCO) sa umiestnilo na treťom mieste a udržuje si stabilný rast. ETF spoločnosti VanEck (HODL) tiež zažíva vlnu záujmu, v dôsledku ktorého hodnota nimi spravovaných aktív presiahla 100 miliónov USD.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...